zainteresovani se mogu prijaviti do 16. novembra

Ministarstvo objavilo konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti

z Ministarstva su objasnili da se EUREKA programom posebno podstiču mala i srednja preduzeća na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj radi jačanja njihovog inovacionog kapaciteta

4297 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MER
Foto: MER

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini, na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 16. novembra.

Iz Ministarstva su kazali da ukupna podrška inovacionoj djelatnosti u ovoj godini iznosi 160 hiljada eura.

Konkursom je predviđena podrška razvoju inovacione zajednice kroz sufinansiranje četiri programske linije utvrđene Programom za inovacije do 2024. godine, koje se odnose na podršku EUREKA projektima, stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska, podsticanje inovacione kulture i za realizaciju edukativnih programa u S3 oblastima.

Iz Ministarstva su objasnili da se EUREKA programom posebno podstiču mala i srednja preduzeća na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj radi jačanja njihovog inovacionog kapaciteta.

Za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima opredijeljeno je 120 hiljada eura.

"Stimulisanje zaštite i razvoja pronalaska podrazumijeva podsticanje građana i preduzeća iz Crne Gore koji su u ovoj godini zaštitili svoj pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu ili su pokrenuli proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska kod WIPO/EPO", kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je za tu programsku liniju predviđena podrška od 15 hiljada eura.

Podrška aktivnostima koje se odnose na aktivno podsticanje inovacione kulture, organizacijom takmičenja inovativnih ideja, kampova za intenzivne obuke inovativnih start-up timova, hakatona, motivacionih i sličnih događaja i kreiranjem digitalnih alatki i drugih aktivnosti podrške inovacionoj djelatnosti, ima za cilj da utiče na percepciju inovacija kao šanse za kreiranje ili unapređenje poslovanja i da doprinese prepoznavanju kvalitetnih inovativnih ideja, njihovoj afirmaciji i približavanju realizaciji.

Izdvojena sredstva za tu programsku liniju takođe iznose 15 hiljada eura.

"Sufinansiranje realizacije edukativnih programa u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore predstavlja podršku aktivnostima koje se odnose na realizaciju intenzivnih edukativnih programa za studente i mlade istraživače i profesionalce u tekućoj godini konkursa, poput ljetnjih i zimskih škola, u iznosu od deset hiljada EUR", objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je preduslov za ostvarivanje podrške prethodna prijava u registar inovacione djelatnosti, putem portala www.inovacije.gov.me.

Preporučujemo za Vas