"Ostvareni rezultati i pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija su evidentni, predstoje značajni izazovi"

Na sastanku na temu reforme upravljanja javnim finansijama je ocijenjeno da su evidentni pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija, uprkos okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa i istaknuta važnost podrške koju EU pruža Crnoj Goru u tom procesu kroz implementaciju reformi, kao i na polju ostvarenja obaveza kroz proces pristupanja Crne Gore EU

2989 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ostvareni rezultati i pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija su evidentni, a predstoje značajni izazovi i dodatni napori za dalji napredak u sprovođenju reformi, ocijenjeno je na sastanku održanom u okviru redovnog dijaloga crnogoskih i predstavnika Evropske unije.

Na sastanku na temu reforme upravljanja javnim finansijama je ocijenjeno da su evidentni pozitivni trendovi reforme u oblasti javnih finansija, uprkos okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa i istaknuta važnost podrške koju EU pruža Crnoj Goru u tom procesu kroz implementaciju reformi, kao i na polju ostvarenja obaveza kroz proces pristupanja Crne Gore EU.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je dijalog, koji je održan u utorak, okupio predstavnike svih relevantnih institucija Crne Gore u oblasti javnih finansija, Evropske komsije (EK), navladinih organizacija i međunarodnih partnerskih institucija.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojan Paunović ukazao je na realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate na polju reforme upravljanja javnim finansijama.

Prezentovane su aktivnosti i planovi za izradu nove Strategije reforme upravljanja javnim finansijama, uz izražavanje spremnosti i posvećenosti institucija Crne Gore u ovom procesu.

Zamjenica šefa Kancelarije za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Hesus-Himeno, kazala je da stabilno upravljanje javnim finansijama (PFM) daje snažnu podršku kontinuitetu refomi i procesu pridruživanja EU.

"Novi PFM strateški okvir koji Crna Gora planira da usvoji biće od ključne važnosti za našu saradnju u narednim godinama, posebno sa aspekta podrške EU Crnoj Gori kroz instrument fnansijske/budžetske podrške", rekla je Hesus-Himeno.

Ona je navela da je značajno da Crna Gora ostvari napredak u oblasti regulative da bi bile obezbijeđene osnove za planirane reforme, uključujući dodatno unaprijeđen fiskalni okvir.

Hesus-Himeno je istakla važnost implementacije politika, poput obezbijeđivanja interoperabilnosti IT sistema, nadogradnje na do sada ostvarenom napretku i stečenoj ekspertizi ostvarenoj uz podršku EU.

Na sastanku je konstatovana i važnost kontinuiranog dijaloga u ovom formatu, koji okuplja sve relevantne aktere u Crnoj Gori uključene u proces reformi upravljanja javnim finansijama.

Bonus video: