RAZVOJ TRŽIŠTA STRUJE U CRNOJ GORI

Crnogorska Berza električne energije potpisala ugovor sa Evropskom

Saglasili se i da je neophodno obezbijediti kompatibilnost nacionalnog režima PDV-a kao što je to slučaj sa ostalim berzama električne energije, s obzirom da je to preduslov za nesmetano funkcionisanje i povezivanje tržišta

8523 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Berza električne energije Crne Gore
Foto: Berza električne energije Crne Gore

Berza električne energije Crne Gore (BELEN), Evropska berza električne energije (EPEX SPOT) i slovenački BSP SouthPool potpisali su danas ugovor o pružanju usluga koji će označiti početak uspostavljanja dan-unaprijed tržišta (DAM) električne energije u Crnoj Gori.

"Potpisnici ugovora su se obavezali na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM). Saradnja će da uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja. Planirano je da crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa operativnim radom u drugoj polovini 2022. godine, a da se odmah nakon toga započne povezivanje sa susjednim tržištima", saopšteno je iz BELEN-a.

Saglasili su se i da je neophodno obezbijediti kompatibilnost nacionalnog režima PDV-a kao što je to slučaj sa ostalim berzama električne energije, s obzirom da je to preduslov za nesmetano funkcionisanje i povezivanje tržišta.

"Pored osnivanja i početka rada organizovanog DAM-a u Crnoj Gori, ciljevi BELEN-a uključuju povezivanje tržišta električne energije sa najmanje jednom susjednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta, uz stvaranje novih poslovnih prilika za učesnike na tržištu i osiguranje bolje efikasnosti, konkurentnijih cijena i veće sigurnosti, kvaliteta i standarda usluga”, kazao je izvršni direktor Berze električne energije Matija Medojević.

Direktor za strateški razvoj EPEX SPOT-a Huan Perez kazao je da već imaju prepoznata partnerstva u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

"Drago nam je zbog ovog novog Ugovora o pružanju usluga koji će našim partnerima omogućiti da iskoriste benefite dobro poznatih rješenja za trgovinu i kliring koja pruža EPEX SPOT”, saopštio je Perez.

Berza električne energije BELEN je društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano u junu 2017. godine u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore, sa ciljem uspostavljanja i funkcionisanja organizovanog dan-unaprijed (DAM) tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE je vodeća berza na tržištu električne energije, a pokriva tržište Austrije, Belgije, Danske, Njemačke, Finske, Francuske, Luksemburga, Holandije, Norveške, Poljske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švajcarske.

BSP SouthPool je slovenačka berza električne energije koju su 2008. osnovali Borzen, operator tržišta električne energije i Eurek Frankfurt, evropska berza derivata. BSP učesnicima na tržištu pruža usluge organizovanog tržišta električne energije, promoviše razvoj slovenačkog energetskog tržišta, a takođe stečeno znanje i iskustvo prenosi na region jugoistočne Evrope.

Preporučujemo za Vas