Na Spajićev zahtjev sklonili Damjanovića

Vlada za v.d. direktora UPC imenovala Milenu Petričević, koja je radila u Atlas grupi u kabinetu optuženog biznismena Duška Kneževića kao poslovni sekretar i njegov asistent. Petričevićka, tvrde izvori Vijesti, nema iskustvo u oblasti poreza i carina što može da predstavlja problem za funkcionisanje kompleksnog sistema

43764 pregleda 138 reakcija 139 komentar(a)
Zadovoljan radom Damjanovića, ali mu nije produžio mandat: Spajić, Foto: Boris Pejović
Zadovoljan radom Damjanovića, ali mu nije produžio mandat: Spajić, Foto: Boris Pejović

Vlada je juče na elektronskoj sjednici za vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) imenovala Milenu Petričević, dok je odlučeno da se dosadašnjem vršiocu dužnosti Aleksandru Damjanoviću ne produži mandat. To je urađeno na predlog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Ova odluka nije jednoglasno usvojena na sjednici, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora iz Vlade.

Petričević je ranije radila u Atlas grupi u kabinetu optuženog biznismena Duška Kneževića kao poslovni sekretar i njegov asistent. Vlada je Petričevićku početkom oktobra, na predlog Spajića, imenovala za vršioca dužnosti generalnog direktora (pomoćnik ministra) Direktorata za nadzor nad radom UPC.

Odluka o njenom imenovanju objavljena je u Službenom listu 1. oktobra, a navedeno je da je ona magistar finansija i poslovnog menadžmenta. Njoj je juče prije imenovanja na novu poziciju konstatovan prestanak mandata v.d. pomoćnika Spajića.

Bez iskustva

Prema informacija “Vijesti” iz više izvora iz izvršne vlasti, Petričevićka nema iskustvo u oblasti poreza i carina što može, kažu izvori “Vijesti”, da predstavlja problem za funkcionisanje kompleksnog sistema UPC gdje su objedinjene tri bivše uprave - poreska, carine i za igre na sreću.

Bez iskustva u oblasti poreza i carina: Petričević
Bez iskustva u oblasti poreza i carina: Petričevićfoto: Printscreen YouTube

Damjanović, nekadašnji poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, je rukovodio UPC-om šest mjeseci, a resorno Ministarstvo finansija nije raspisalo konkurs za direktora UPC u punom mandatu, niti imenovalo pomoćnike v.d. direktora. Njemu je juče po zakonu istekao polugodišnji status na toj poziciji, za koji ga je Spajić predložio.

Spajić je nedavno izjavio za RTCG da je zadovoljan radom Damjanovića i da mu ministarstvo daje podršku.

Nakon što je Vlada usvojila pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u UPC, Damjanović je ljetos odmah poslao spisak sa 10 imena za pomoćnike, ali Spajić nije uradio svoj dio posla i uputio predloge Damjanovića Vladi na usvajanje.

Šest mjeseci radi u otežanim uslovima: Damjanović
Šest mjeseci radi u otežanim uslovima: Damjanovićfoto: SAVO PRELEVIC

Novom sistematizacijom radnih mjesta u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, koja je usvojena ljetos, formiran je posebni Direktorat za kontrolu UPC u kome su planirane dvije direkcije - za nadzor nad radom UPC i nadzor poreske politike.

”Ovaj Direktorat vrši nadzor nad radom Uprave prihoda i carina, prati realizaciju poreske politike, predlaže mjere za unaprjeđenje poreske politike i poreskog postupka i ocjenjuje efikasnost naplate javnih prihoda. Priprema uslove za uspostavljanje efikasnijeg sistema kontrole i naplate javnih prihoda”, piše u Pravilniku o sistematizaciji opisa poslova direktorata koji je bio povjeren Petričevićkoj.

Dva pomoćnika za isti posao

Sistematizacijom u tom ministarstvu postoji i Direktorat za poreski i carinski sistem gdje je isto 1. oktobra imenovana za vršioca dužnosti direktora Biljana Peranović, koja je u mandatu prethodne Vlade pokrivala to mjesto. U tom direktoratu je sistematizacijom predviđeno pet direkcija - za poresku politiku i poreski sistem, za carinsku politiku i carinski sistem, za drugostepeni poreski i carinski postupak, za izdavanje odobrenja za obavljanje proizvodnje, obrade i prometa duvanskih proizvoda i za analizu poreske politike i planiranje prihoda budžeta.

Ono što je zanimljivo da u Pravilniku o sistematizaciju u dijelu gdje se detaljnije razrađuju opis poslova pojedinih direktorata navodi se da Direktorat za poreski i carinski sistem vrši i “upravni nadzor u oblastima poreza i carina, kao i nadzor u dijelu zakonitog, efikasnog i efektivnog rada uprava koje sprovode poresku i carinsku politiku”.

Uprava koja sprovodi poresku i carinsku politiku je UPC, tako da faktički dva direktorata u Ministarstvu finansija nadziru njen rad.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” je ranije nezvanično rečeno da će konkurs za direktora UPC raspisati “kada se za to steknu zakonski i objektivno mogući uslovi”, kao i da će “pomoćnici će biti imenovani kada se za to steknu uslovi, a čitava procedura će biti sprovedena u roku”.

Damjanović je od početka mandata radio bez ijednog pomoćnika, iako je postavljen na čelo tri nekadašnje uprave - poreske, carina i za igre na sreću. Prethodni direktori tri uprave imali su ukupno 11 pomoćnika.

Rad UPC obilježila je od imenovanja Damjanovića rekordna naplata prihoda zahvaljujući čemu je državna kasa četiri posljednja mjeseca u suficitu, suzbijanje sivog tržišta cigareta i rekordna zapljena 1,4 tone kokaina.

Brojni članovi Vlade u javnim su nastupima eksploatisali činjenicu o suficitu budžetu.

Povezani članci

21. Oktobar 2021.

Damjanović: Valjda Spajić obrazloži odluku

Bonus video: