Sastanak Spajića i Eskobara

Razgovor o osnaživanju ekonomskih veza SAD-a i Crne Gore

Eskobar pozdravio napore koje Vlada i Ministarstvo finasija i socijalnog staranja ulažu u oporavak ekonomije

8809 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja
Foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić razgovarao je sa zamjenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja i izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom o osnaživanju strateškog partnerstva između dvije zemlje, kao i o unapređenju bilateralne saradnje i ekonomskih veza.

Spajić, koji boravi u prvoj radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zahvalio je Eskobaru na doprinosu i naporima koje ulaže u jačanje partnerskih veza između Crne Gore i SAD.

"Crna Gora ima izvanredan potencijal i mogućnosti za ubrzani razvoj, naročito sada kada je konsolidovala svoje javne finansije i kada imamo ekonomski rast od 13 odsto. Uvjeren sam da ćemo odličnom saradnjom sa SAD i zalaganjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, g. Eskobara, moći dodatno da osnažimo našu ekonomiju i omogućimo našim građanima da dostignu nivo životnog standarda koji postoji na Zapadu, u Evropskoj uniji (EU) i SAD“, poručio je Spajić.

Eskobar je, navode iz MFSS, pozdravio napore koje crnogorska Vlada i ovo ministarstvo ulažu u oporavak ekonomije, koja je snažno pogođena pandemijom kovid-19 i čestitao Spajiću na sjajnim rezultatima koje je postigao u konsolidaciji javnih finansija.

"On je istakao da Crna Gora u SAD ima partnera i saveznika, te da nova administracija SAD podržava evropske integracije i prozapadni spoljnopolitički kurs Crne Gore", piše u saopštenju.

Spajić je Eskobaru predstavio program reformi „Evropa sad“ "koji će omogućiti podizanje životnog standarda za sve građane Crne Gore, kao i planove za razvoj u oblasti FinTech-a i digitalizacije".

"On je istakao da su ekonomska stabilnost i bolji životni standard svih građana ključ u prevazilaženju vještački izazvanih podjela i tendencioznog podizanja tenzija koje za cilj imaju prikupljanje jeftinih političkih poena i pokušavaju da Crnu Goru drže zarobljenu u tridesetogodišnjim rovovima iz kojih političke elite brane samo svoj privatni kapital stečen višedecenijskim netransparentnim i koruptivnim vođenjem javnih finansija", zaključuje se.

Preporučujemo za Vas