Ocjene iz izvještaja EK podsticaj za efikasniji rad u Poglavlju 17

Na sjednici Radne grupe za Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija predstavljena ključna strateška dokumenta i usvojen Poslovnik o radu, te dogovoreno formiranje radnih timova i koordinatora

1563 pregleda 0 komentar(a)
Radna grupa za Poglavlje 17, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Radna grupa za Poglavlje 17, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Ocjene iz izvještaja Evropske komsije (EK) podsticaj su za još efikasniji rad s ciljem ispunjavanja preostalih obaveza u dijelu usklađivanja monetarne i ekonomske politike s evropskim ciljevima i propisima, saopštila je šefica Radne grupe za Poglavlje 17, Milica Kilibarda.

Iz Generalnog sekretrijata Vlade je saopšteno da je danas održana konstitutivna sjednica Radne grupe za Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija, na kojoj su predstavljena ključna strateška dokumenta i usvojen Poslovnik o radu, te dogovoreno formiranje radnih timova i koordinatora.

Članovi Radne grupe su sumirali dosadašnji napredak u ispunjavanju ciljeva iz Akcionog plana za Poglavlje 17, dodatno determinisali dalje ključne aktivnosti kao i vremenske okvire za njihovu realizaciju.

Članovi su razmijenili mišljenje u vezi sa nalazima iz izvještaja EK.

„Akcentiran je značaj saradnje između ključnih institucija zaduženih za realizaciju ciljeva postavljenih za ovo poglavlje, kao i tješnje saradnje na polju ispunjenja zahtjeva Evropske unije (EU) postavljenih i za druga pregovaračka poglavlja, kako je navedeno u izvještaju EK“, dodaje se u saopštenju.

Članovi Radne grupe su ukazali na značaj praćenja realizacije preporuka EK datih u mišljenju na Program ekonomskih reformi za napredak u Poglavlju 17, kao i u cijelom klasteru tri – Konkurencija i inkluzivni razvoj.

„Analiziran je Nacrt mape puta za ispunjenje završnih mjerila u ovom poglavlju, koje je ocijenjeno kao vrlo zahtjevno imajući u vidu da zatvaranje ovog poglavlja zavisi i od napretka reformi u cjelokupnoj ekonomiji Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom, Radna grupa je dogovorila aktivnosti na unapređenju tog dokumenta.

Radna grupa je formirana u septembru ove godine i broji 25 članova.

Bonus video: