"ukupni promet od skoro 68 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu"

Popović: Dobra turistička sezona u NP Durmitor

Iz NPCG su kazali da je u planu izrada baze speleoloških objekata kojima je bogat durmitorski masiv, radi njihove dalje zaštite i eventualne turističke valorizacije

4151 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Nacionalnom parku (NP) Durmitor ostvarena je vrlo dobra turistička sezona i ukupni promet od skoro 68 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kazao je direktor tog NP Pero Popović.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), saopšteno je da je danas održana sjednica Socio-ekonomskog savjeta NP Durmitor, na Žabljaku.

“I pored činjenice da smo zadovoljni zbog promijenjene strukture gostiju, sezona u Nacionalnom parku je počela kasnije nego na Crnogorskom primorju, osjetio se nedostatak godinama tradicionalnih turista sa ruskog tržišta, kao i veći broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope koji tradicionalno posjećuju durmitorski masiv kao zaljubljenici prirode”, kaže se u saopštenju.

Popović je kazao da je pored dobrog turističkog prometa, organizovano 13 manifestacija, u kojima je Park bio pokrovitelj ili suorganizator.

Kao najvažnije manifestacije istakli su podršku u organizaciji “Kajak –fest” festival, koji je održan na relaciji Radovan luka - ušće Sušice, podrška organizaciji „Black Lake extreme triatlona‟ – kvalifikacione trke za prvenstvo u ekstremnom triatlonu.

“Podrška turističkoj organizaciji u organizaciji Wild beauty festivala (koncerta klasične muzike na Crnom jezeru), organizovan je dan NP Durmitora 6. septembra, a povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore Ekološkom državom, Nacionalni park je bio domaćin svečane Skupštine Crne Gore koja je održana na platou Crnog jezera u čast tog jubileja”, dodaje se u saopštenju.

foto: Nacionalni parkovi CG

Predstavnik NPCG Veselin Luburić, kako je saopšteno, kazao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima kada je u pitanju sezona u NP Durmitor, koja se odvijala u specifičnim okolnostima usljed pandemije.

On je istakao da je jako važno da se u svim segmentima nastavi unaprijeđenje saradnje sa lokalnom turističkom privredom, upravama durmitorskog područja, turističkim organizacijama i drugim relevantnim subjektima sa lokalnog i državnog nivoa.

Kako bi, prema njegovim riječima, sljedeća sezona bila još bolja i kako bi se generisali veći prihodi, od kojih bi korist imali Nacionalni park kao u upravljač i lokalna zajednica.

Iz NPCG su kazali da je Luburić informisao o ključnim aktivnostima koje je sprovela i sprovodi stručna Služba JP u cilju zaštite i monitoringa stanja biodiverziteta u tom Nacionalnom parku.

Luburić je kazao da su preduzete mjere na zdravstvenoj zaštiti šuma u određenim područnim jedinicama, izvršene sanitarno uzgojne mjere u šumama u državoj svojini i doznaka stabala u privatnoj svojini.

U saopštenju se navodi da je po pitanju zaštite faune izvršena obuka stručnog saradnika za realizaciju aktivnosti monitoringa mrkog medvjeda i uskoro se očekuje nabavka dodatne opreme.

Iz NPCG su kazali da je u planu izrada baze speleoloških objekata kojima je bogat durmitorski masiv, radi njihove dalje zaštite i eventualne turističke valorizacije.

“Nastavljen je monitoring divokoze na teritoriji planinskog masiva Durmitora, u okviru projekta „Bear in mind‟, izvršena je terenska aktivnost u vezi jačanja kapaciteta za monitoring zaštićenih i ugroženih vrsta ptica na području Šaranaca i Zminičkog jezera”, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, po pitanju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, nastavljeno je istraživanje vodenica u kanjonu Tare, kao i istraživanja mlinova u Pošćensko-Komarskom kraju i evidentiranje umjetničkih slika sa motivima Durmitora starije generacije crnogorskih likovnih stvaralaca, a koje se nalaze u muzejskim zbirkama i monografskim i kataloškim izdanjima.

Iz NPCG su kazali da su u diskusiji učestvovali i predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević, direktorica LTO Žabljak Vanja Krgović-Šarović, direktor LTO Mojkovac Petar Vučinić.

Kako su kazali, u radu sjednice učestvovali su i predstavnici turističkih agencija, Udruženje raftera, turističkih radnika, i ostalih predstavnika lokalnih zajednica.

“Svi učesnici u diskusiji istakli su potrebu za češćim održavanjem ovih sastanaka i tematskih sjednica, kao i neophodnost jasnije koordinacije između nacionalnog parka kao upravljača i lokalnih struktura, sa ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti i rijetkosti i razvoja održivog turizma”, dodaje se u saopštenju.