Propast Pljevalja pod DPS-om

Prema podacima Monstata, krajem avgusta ove godine u Pljevljima je bilo zaposleno 4.457 stanovnika, a krajem osamdesetih godina prošlog vijeka oko 12.000

36778 pregleda 65 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Za tridesetak godina vladavine Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, broj radnih mjesta u pljevaljskoj opštini je više nego prepolovljen, a ugašeno je dvadesetak nekada uspješnih preduzeća.

Do tog zaključka se dolazi ako se uporede podaci Monstata o trenutnom broju zaposlenih, sa brojem radnika koji su krajem osamdesetih godina prošlog vijeka radili u pljevaljskim preduzećima.

Prema podacima Monstata, krajem avgusta ove godine u Pljevljima je bilo zaposleno 4.457 stanovnika tog grada, a krajem osamdesetih oko 12.000.

Najviše radnika je zaposleno u termoenergetskom sektoru, Rudniku uglja i Termoelektrani Pljevlja - više od hiljadu.

Trenutni broj zaposlenih je oko tri puta manji nego 1984. godine, kada je u Pljevljima bilo uposleno oko 14.000 radnika.

Nakon devedesetih godina prošlog vijeka i dolaska DPS-a na vlast, u Pljevljima su ugašena brojna preduzeća koja su zapošljavala veliki broj radnika. Među njima su nekadašnji gigant u drumskom prevozu Prevoz Pljevlja, Građevinar, Kombinat Velimir Jakić, Monter, Šumarsko preduzeće, Ciglana, Ugostiteljstvo, Uzor, Trikotaža, Sloga, zemljoradničke zadruge…

Samo za posljednjih petnaest godina, od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine do danas, broj zaposlenih u opštini Pljevlja, pokazuju podaci Monstata, smanjio se za oko 2.000.

Broj radnika nastavio je da opada i dolaskom nove vlasti, pa je trenutno 400 manje zaposlenih Pljevljaka u odnosu na kraj prošle godine.

U posljednjih osam mjeseci, pokazuju podaci Uprave za statistiku, bez posla svakog mjeseca je ostajalo pedesetak Pljevljaka.

Krajem avgusta 2020. u Pljevljima su radila 5.063 radnika, što je za oko šest stotina više u odnosu na avgust ove godine.

Prema podacima Monstata, u Pljevljima su 2018. godine bila zaposlena 5.762 stanovnika, dok je u 2019. godini taj broj iznosio 5.863.

Od 2020. godine i izbijanja epidemije korona virusa, evidentan je značajan pad broja zaposlenih Pljevljaka.

Padu broja zaposlenih doprinijelo je i smanjenje broja stanovnika Pljevalja, jer je veliki broj ljudi koji je ostao bez posla i zaposlenje našao u drugim sredinama i trajno napustio grad.

Na popisu 1981. godine Pljevlja su imala više od 43.000 stanovnika, a procjene su da danas imaju oko 26.600.

Samo na razlici između broja doseljenih i odseljenih, Pljevlja su za osam mjeseci ove godine ostala bez 128 stanovnika. Za prvih osam mjeseci iz Pljevalja su se odselila 202 stanovnika, a u istom periodu doselila 74.

Od opština u Crnoj Gori, jedino se više stanovništva iseljava iz Bijelog Polja.

Za 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti prosječna zarada u Pljevljima porasla je za oko 220 eura.

Krajem 2006. godine, pokazuju podaci Monstata, prosječna zarada u industrijskom centru Crne Gore iznosila je oko 340 eura bez poreza i doprinosa, a krajem avgusta 567 eura.

Veću prosječnu zaradu od Pljevljaka imaju samo zaposleni u Tivtu.

Ovoliku prosječnu zaradu Pljevljaci imaju zahvaljujući zaposlenima u Rudniku uglja i Termoelektrani, gdje iznosi oko 800 eura.

Prosječna neto zarada u Pljevljima je u avgustu bila veća za 18 eura u odnosu na januar ove godine, odnosno 31 euro u odnosu na kraj 2019.

Prirodni priraštaj minus 253 za sedam mjeseci 2021.

Za sedam mjeseci ove godine prirodni priraštaj u Pljevljima iznosio je minus 253.

Prema podacima Uprave za statistiku, u Pljevljima je u tom periodu rođeno 80 beba, a preminula su 333 stanovnika.

Najveći negativni prirodni priraštaj u Pljevljima zabilježen je 2018. godine - minus 268. Prošle godine prirodni priraštaj iznosio je minus 262. Pljevlja su na dobrom putu da taj rekord ove godine obore, s obzirom da je u posljednjih dvadesetak dana samo od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 28 ljudi.

Bonus video: