Vujović: Crna Gora u prosjeku iz IPA programa dobija oko 40 miliona eura godišnje

“Pored sredstava iz IPA programa, koja su u dosadašnjem periodu bila fiksni dio, koristimo regionalne i programe prekogranične saradnje, kao i one za podršku infrastrukturnim projektima”, rekao je zamjenik glavne pregovaračice Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Bojan Vujović

4063 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja EU programa i fondova za lokalne samouprave i NVO, Foto: Multimedijal Montenegro
Sa predstavljanja EU programa i fondova za lokalne samouprave i NVO, Foto: Multimedijal Montenegro

Crna Gora u prosjeku iz IPA programa dobija oko 40 miliona eura na godišnjem nivou, dok sredstva za realizaciju projekata obezbjeđuje i kroz pograme prekogranične saradnje, kazao je zamjenik glavne pregovaračice Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Bojan Vujović.

Iz nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro (MMNE), saopštili su da su danas predstavili EU programe i fondove za lokalne samouprave i NVO.

“Pored sredstava iz IPA programa, koja su u dosadašnjem periodu bila fiksni dio, koristimo regionalne i programe prekogranične saradnje, kao i one za podršku infrastrukturnim projektima”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od godine, u prosjeku "se još dodatnih 40 miliona eura povuče kroz te regionalne programe".

“U prethodnih sedam godina smo dobijali godišnje oko 70 do 80 miliona eura, kad uzmemo u obzir sve konkretne finansijske instrumente koje EU nudi Crnoj Gori”, pojasnio je Vujović.

Vujović je saopštio i da u Bijelom Polju ima dosta projekata koje je finansirala Unija, ali, kako je dodao, najvažnije je to što će EU i u budućem periodu pružati značajnu finansijku podršku.

“Sada smo u fazi planiranja narednog sedmogodišnjeg perioda kada je riječ o evropskim fondovima. Pravi je trenutak da se na različitim nivoima pokrenemo i da se zajedno uključimo u proces planiranja, jer od toga zapravo zavisi koliko ćemo sredstava moći da povučemo u narednom periodu”, naveo je Vujović.

Prezenatacija EU programa, prema riječima organizatora Željka Đukića iz NVO MMNE, organizovana je sa ciljem da se zaposleni u lokalnim samoupravama i NVO kvalitetnije informišu o mogućnostima finansiranja njihovih projektnih prijedloga iz EU fondova, nacionalnih IPA programa, prekogranične i teritorijalne saradnje.

“Mislim da ćemo svi morati da se navikavamo na određena evropska pravila i da ćemo u perspektivi više morati da se oslanjamo na evropske konkurse, jer je procjena da će ih vremenom biti manje od strane ministarstava”, kazao je Đukić.

On je naveo da se tek u četvrtom kvartalu počelo sa raspisivanjem konkursa, koji je po zakonu trebalo da budu objavljeni u prvom kvartalu ove godine, što, kako smatra, pokazuje da se više ne može računati na konkurse ministarstva.

“Sve to dodatno otežava i ugrožava djelovanje nevladinih organizacija, dovodi u pitanje njihovu održivost i postojanje”, istakao je Đukić.

Đukić je kazao da, ove godine, za NVO sa sjevera nijesu bilo evropskih konkursa na koje bi aplicirale, osim programa prekogranične saradnje sa Albanijom, Bosnom i Kosovom.

“Nadamo se da će naredna godina biti mnogo bolja, kada je riječ o podršci nevlaidnim organizacijama, ne samo finansijsoj, već i tehničkoj i administrativnoj”, poručio je Đukić.

On je istakao i da je jako važno da lokalne zajednice, kao i nevladine organizacije, obezbijede što više sredstva iz dostupnih EU fondova, dodajući da će zato, u narednom periodu, ta NVO nastaviti da rade na njihovoj promociji i prezentaciji.

Bonus video: