Vukovića smjenjuju u četvrtak, za ”Plantaže” traže profesionalca

Državna kompanija je u velikim problemima, sa naslijeđenim milionskim dugovima, ali i lošim odnosima unutar sebe

33652 pregleda 35 komentar(a)
Vuković, Foto: Plantaže
Vuković, Foto: Plantaže

Izvršni direktor "Plantaža" Miroslav Vuković mogao bi biti smijenjen u četvrtak, za kada je zakazana sjednica odbora direktora, saznaju "Vijesti".

Njega je na tu poziciju u oktobru prošle godine izabrao odbor direktora kojeg je imenovala bivša Vlada predvođena DPS-om, a na predlog dotadašnje direktorice Verice Maraš. Vuković je prethodno bio njen blizak saradnik kao direktora Sektora pravnih i opštih poslova. Nakon promjene vlasti, u aprilu je izabran novi odbor direktora, ali je Vuković ostao izvršni direktor.

Vuković je član Jugoslovenske komunističke partije, koja je manja članica vladajućeg Demokratskog fronta. Međutim, prema informacijama “Vijesti”, sada je i DF nezadovoljan njegovim radom.

Novi odbor direktora je mjesecima nezadovoljan njegovim radom, rezultatima, ranijim postupcima dok je bio šef pravne službe za vrijeme bivše direktorke, kao i odnosom prema radnicima i kolegama. Sindikalna organizacija je u junu i organizovala štrajk upozorenja tražeći da odbor direktora smijeni Vukovića. Razlozi zbog čega Vuković tada nije bio smijenjen, osim političke podrške DF-a, bilo je i to što nije postojao zaokružen stav o tome kako birati novog direktora i menadžment kompanije.

Prema informacijama “Vijesti”, nakon smjene Vukovića, bio bi postavljen vršilac dužnosti koji prema Statutu mora biti iz kompanije, a zatim bi bio raspisan konkurs. Sadašnji stav Vlade i Odbora direktora je da se zbog ogromnih naslijeđenih problema u ovoj kompaniji za novog direktora, ali i glavne menadžerske pozicije (direktore najbitnijih sektora), traže profesionalci koji bi “Plantaže” mogli izvući iz duboke krize.

Prema sadašnjim podacima, dug kompanije za poreze i doprinose narasto je na sedam miliona eura, takođe postoji i par miliona urgentnih dugova prema dobavljačima i drugim partnerima, a pristuži i obaveze za ranije uzete kredite kod banaka. Problemi su i višak radnika u administraciji, a manjak u proizvodnji, potrebna je i nova sistematizacije, kao i dogovor sa sindikatom u vezi sa novim kolektivnim ugovorom. Kompanija je bila u velikim problemima i prije pandemije korona, a rekordne 2019. godine nije imala gubitak samo zahvaljujući prodaji akcija u Podgoričkoj banci i dijela nekretnina. Pandemije je lani i u prvoj polovini ove godine dodatno stvorila probleme zbog smanjene prodaje.

Prema izvještaju iz marta nezavisnog eksternog revizora kojeg je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede, “Plantaže” duguje 45 miliona eura i nalazi se pred stečajem, a razlog za takvo stanje je neracionalno poslovanje proteklih godina i trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo samo sebi.

Državna revizorska institucija je prošle godine dala dvostruko negativno mišljenje na rad i poslovanje “Plantaža” u 2018. i 2019. godini, dok je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj na osnovu tog izvještaja DRI. Takođe u tužilaštvo postoji i nekoliko ranijih krivičnih prijava podnijetih protiv bivšeg rukovodstva zbog spornih poslovnih odluka.

Iz nove Vlade je već početkom godine saopšteno da žele da sačuvaju kompaniju, a analizirane su mogućnosti pomoći kroz državnu pomoć ili pozajmicu od pet miliona eura, ili dokapitalizaciju od 7,5 miliona eura, o čemu bi uskoro trebalo da se donese konačna odluka.

Bonus video: