Karisma se povlači iz Hrvatske

Umjesto hotelske kompanije, čiji je suvlasnik srpski biznismen Ljubiša Krstajić, ulazi grupa hrvatskih investitora
139 pregleda 5 komentar(a)
Velika plaža(ilustracija)
Velika plaža(ilustracija)
Ažurirano: 07.11.2017. 06:37h

Hotelska kompanija Karisma Resort International iz Paname, čiji je suvlasnik srpski preduzetnik Ljubiša Krstajić, povlači se iz Hrvatske.

To je juče objavio hrvatski Tportal pozivajući se na dobro upućene izvore.

Konzorcijum Karisma zakupio je zemljište i najvrednije hotelske objekte HTP Ulcinjska rivijera Olimpik i Belvi na 30 godina.

Crnogorska Vlade tajno je 25. septembra, mimo javnosti, potpisala sumnjivi Ugovor o dugoročnom zakupu sa konzorcijumom Karisma, koji zakupcu omogućava niz povlastica. Među njima su oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnosti i ostavljanje mogućnosti zaduživanja kod banaka zalaganjem imovine preduzeća

Karisma Resort International je s Agrokorom i turoperatorom TUI-jem vlasnik kompanije Karisma Hotels Adriatic (KHA) u Hrtvatskoj, u čijem su portfelju, među ostalim, hoteli Koločep, Živogošće i Plat.

Umjesto panamske kompanije i Krstajića, u KHA navodno, prema pisanju portala iz susjedne zemlje, ulazi grupa hrvatskih investitora.

U utorak, kako se dalje navodi u tekstu, u Londonu (gdje se održava sajam turizma) bi trebalo da se održi sastanak svih zainteresovanih strana za Karismina ulaganja u Hrvatskoj.

“Hrvatski ulagači su spremni dokapitalizovati KHA, zavisno od potrebe, sa 19 do 29 miliona eura. Nakon toga oni bi imali većinski udio u kompaniji, TUI bi zadržao svojih oko 33 posto dionica dok bi udio Agrokora pao ispod 25 posto. Najavljuje se i rebranding kompanije, odnosno iz imena bi nestala Karisma”, ističe se dalje u tekstu Tportala.

Agrokor je godinama kontrolisao hrvatski tajkun Ivica Todorić koji je, u međuvremenu, bankrotirao, a sad država Hrvatska zbog raznih malverzacija posredstvom međunarodne policije traži njegovo hapšenje.

Padom udjela Agrokora ispod 25 odsto KHA više, kako se dalje napominje u objavjenom tekstu, ne bi bio pod upravom hrvatskog vladinog povjerenika u koncernu Ante Ramljaka, što bi kompaniji olakšalo poslovanje i razvoj započetih projekata.

“Trenutno najveća investicija KHA u Hrvatskoj su hoteli Plat, u koje planira uložiti oko pola milijarde kuna. Projekt vodi tvrtka KHA četiri, u kojoj su Agrokor, TUI, Karisma i investicijski fond Nexus. Investicija kasni, između ostalog, zbog toga što je Nexus 28 milijuna kuna koji je trebalo da budu uloženi u Plat plasirao kao kredit Agrokoru i sada je taj novac nedostupan”, dodaje se dalje u tekstu.

Krstajić je s porodicom Todorić ušao, podsjećaju dalje u tekstu, u partnerstvo 2012. godine. Tada su Karisma Resort International i Agrokor osnovali KHA, da bi im se godinu dana nakon toga pridružio TUI.

Ne odgovaraju da li napuštaju hrvatsko tržište

“Vijesti” juče nijesu mogle dobiti odgovor na pitanje iz konzorcijuma Karisma da li su posljednje informacije objavljene o povlačenju iz Hrvatske tačne.

“Da li je zavrzlama s lex Agrokorom razlog povlačenja Karisma Resort Internationala iz Hrvatsaznait od Krstajića, ali on se nije javljao na telefonske pozive. Iz KHA su kratko poručili kako ne mogu ništa komentarisati. Takođe, ni iz TUI-ja nijesu odgovorili na pitanje kakvi su njihovi planovi vezani uz KHA”, navodi se dalje u tekstu hrvatskog portala.

Bonus video: