Odbili da legalizuju Carevićevu gradnju

Carevićeva kompanija, kako piše u rješenju, nije u roku od 30 dana koji joj je ostavljen otklonila nedostatke koji su utvrđeni u podnesku, te nije dostavila potrebnu dokumentaciju i pored upozorenja koje je upućeno iz resornog opštinskog sekretarijata

36461 pregleda 11 komentar(a)
Carević, Foto: Savo Prelević
Carević, Foto: Savo Prelević

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva odbio je da legalizuje dio nelegalno izgrađenog objekta kotorske kompanije “Carinvest” u vlasništvu gradonačelnika Budve Mara Carevića u Lastvi Grbaljskoj.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje dosadašnji sekretar za urbanizam Stevo Davidović.

“Odbija se zahtjev ‘Carinvest’ DOO za legalizaciju dijela bespravnog objekta kao neureda”, piše u rješenju.

Davidoviću, kadru Demokrata, nedavno je prestao četvorogodišnji mandat i na njegovo mjesto Carević je imenovao doskorašnjeg odbornika Pokreta za promjene Filipa Popovića.

Klub odbornika Demokrata pozvao je Upravnu inspekciju da izvrši vanredni inspekcijski nadzor, tvrdeći da je Popović nezakonito imenovan na tu funkciju.

Carevićeva kompanija, kako piše u rješenju, nije u roku od 30 dana koji joj je ostavljen otklonila nedostatke koji su utvrđeni u podnesku, te nije dostavila potrebnu dokumentaciju i pored upozorenja koje je upućeno iz resornog opštinskog sekretarijata.

”Carinvest” je zahtjev za legalizaciju podnio još 12. jula 2018. u kome se navodi da je riječ o dijelu objekta izgrađenom u Lastvi Grbaljskoj.

U zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid ne stoji o kojoj površini je riječ, odnosno koliko je nelegalno izgrađenog prostora, već da je riječ o stambenom objektu i to podrumu gdje su završeni grubi građevinski konstruktivni radovi, te da se za objekat ne plaća porez na nepokretnost.

Ovo je samo jedan od više od tri hiljade zahtjeva koji su stigli na adresu Opštine Budva, a za koje se traži legalizacija. Sekretarijat svokodnevno donosi rješenja i praktično gro njih je negativan - ili se prekida postupak, ili se zahtjav odbija.

I dok je prvi čovjek grada od resora koji je u njegovoj nadležnosti odbijen u zahtjevu da mu se legalizuje gradnja u Lastvi, dotle je drugi opštinski resor, odnosno Služba glavnog gradskog arhitekte, bila “dobre volje” pa je odobrila Careviću gradnju manje četvorospratne zgrade na mjestu kuće koju gradonačelnik posjeduje u naselju uz gradski bulevar naspram Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Careviću, kako su “Vijesti” nedavno objavile, iz drugog pokušaja data je saglasnost na idejno rješenje stambenog objekta spratnosti prizemlje i četiri sprata, bruto građevinske površine 562 kvadrata na katastarskoj parceli površine 128 kvadrata u zahvatu Detaljnog urbanistčkog plana “Rozino II”.

U okviru buduće četvorospratnice planiraju se četiri stambene jedinice - jednosobni komforni luks stanovi. Carević je prethodno dobio od Sekretarijata za urbanizam urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih je izrađeno idejno rješenje buduće manje stambne zgrade.

I dok mu je u Budvi odobrena gradnja, Carevićevoj kompaniji “Carinvest”, što su “Vijesti” nedavno objavile, urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je gradnju štale na poljoprivrednom gazdinstvu koje posjeduje u rodnom selu Krimovice u kotorskoj opštini.

Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje, odbacio je žalbu kotorske kompanije “Carinvest”, te potvrdio rješenje urbanističko-građevinske inspekcije koja je zabranila Carevićevoj firmi da na državnoj zemlji u selu Krimovice gradi pomoćni objekat u osnovi 600 kvadrata.

Riječ je o katastarskoj parceli broj 1140/1, KO Krimovice, koja je uvidom u katastarsku evidenciju u vlasništvu države Crne Gore, odnosno Vlade Crne Gore.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o pašnjaku 4 klase ukupne površine 351.394 na kome je kompanija Carinvest izgradila deset pomoćnih zgrada u vanprivredi, čija je površina 520, 681, 520, 343, 659, 268, 313, 356, 214, 494 kvadrata. Na svim pomoćnim zgradama upisan je teret da je započeta gradnja bez građevinske dozvole, te da je gradnja na tuđem zemljištu. U pitanju je poljoprivredno gazdinstvo “Carinvesta”, kompleks farmi.

Bonus video: