Bregu: Sve što RCC radi usmjereno je na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana

„Hvala European Western Balkans što ste odlučili da ukažete čast RCC-u dodjelom ove nagrade. Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane“, rekla je Bregu na ceremoniji dodjele

908 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju
Bregu, Foto: Savjet za regionalnu saradnju

Portal European Western Balkans dodijelio je nagradu Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) za njegovu nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti regiona, kontinuirano jačanje regionalne saradnje i povezivanje regiona kroz podršku ukidanju troškova rominga na Zapadnom Balkanu.

Nagrada, koju je primila generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na ceremoniji održanoj na marginama Beogradskog bezbjednosnog foruma, dodijeljena je RCC-u i zbog principijelnog promovisanja i rada na unapređenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

„Hvala European Western Balkans što ste odlučili da ukažete čast RCC-u dodjelom ove nagrade. Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane“, rekla je Bregu na ceremoniji dodjele.

Ona je kazala da RCC djeluje u domenu politika, a to je nešto što obično nije lako vidljivo široj javnosti. Međutim, sve što rade je usmjereno na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana i da se oni približe jedni drugima i Evropi.

„Stoga smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu u uvođenju besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu, dok nastavljamo radeći na smanjenju troškova rominga između EU i našeg regiona", navela je Bregu.

Ona je kazala da to nije jedina stavka u njihovoj agendi, već su tu i uzajamno priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija u cijelom regionu, slobodno putovanje za građane unutar Zapadnog Balkana samo s ličnim kartama, aktivnosti koje se odnose na zaštitu okoline i klimatske promjene u okviru našeg regionalnog zelenog programa, nastavak digitalizacije, osnaživanje žena i mladih da bi se zaustavio odliv kvalifikovane radne snage.

"To je ono što radimo dobro.bolje.regionalno“, navela je Bregu.

Svake godine, portal European Western Balkans (EWB) nagrađuje pojedince i organizacije za njihov doprinos evropskim integracijama regiona. Nagrada je uvedena 2019. godine, povodom pete godišnjice ovog portala. Prvi dobitnik nagrade bio je tadašnji ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Nikola Dimitrov, dok je prošle godine nagradu dobila evropska parlamentarka Tanja Fajon.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, Nemanja Todorović Štiplija, kazao je da je to prvi put da godišnja nagrada EWB-a ide jednoj organizaciji, odnosno Savjetu za regionalnu saradnju.

„Vjerujemo da su zajednički napori koje je RCC uložio u europeizaciju i ekonomsku integraciju regiona od njegovog osnivanja 2008. godine nepovratno oblikovali Zapadni Balkan nabolje. Jedan od najvažnijih uspjeha u ovoj godini bilo je ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu“, rekao je Štiplija.

On je dodao da zajedno s inicijativama koje je RCC pokrenuo tokom pandemije COVID-19 i njegovim radom na Zajedničkom regionalnom tržištu, ove aktivnosti pokazuju koliko je uloga RCC-a u regionu postala nezamjenjiva.

„Nadamo se da će ova nagrada predstavljati mali doprinos njihovoj motivaciji da nastave sa svojim važnim poslom“, rekao je Štiplija.

EWB je regionalni web portal osnovan 2014. godine i specijalizovan za proces evropskih integracija Zapadnog Balkana. Prati i teme vezane za zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, kao što su regionalna saradnja, politička stabilnost i sprovođenje reformi u ključnim oblastima.