Za rušenja pola miliona godišnje

Direktor državne firme “Zaštita prostora Crne Gore” Slađan Raičković kaže da će ovu godinu završiti bez gubitaka i da očekuju aktivniju saradnju sa državnim organima u vezi s uklanjanjem nelegalnih objekata

4060 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ivan Petrusic
Foto: Ivan Petrusic

Direktor preduzeća “Zaštita prostora Crne Gore” Slađan Raičković kazao je u razgovoru za “Vijesti” da ta državna kompanija na računu ima više od 700 hiljada eura, od 1,4 miliona koliko je Vlada izdvojila za osnivanje, da će biti utrošeno 892 hiljade eura za nabavku građevinskih mašina, te da očekuje saradnju sa državnim organima kako bi unaprijedili dostavljanje pravosnažnih rješenja o uklanjanju bespravno podignutih objekata trajnog i privremenog karaktera, kao i da će ta kompanija ovu godinu završiti bez gubitaka.

Vlada Duška Markovića je sredinom 2020. godine osnovala ovu kompaniju čije aktivnosti su obavljanje poslova sprovođenja administrativnih izvršenja rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata koje izdaju nadležne inspekcijske službe.

Pored toga, prema riječima Raičkovića, kompanija može obavljati i pripremu gradilišta, ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem, razradu građevinskih projekata, izgradnju puteva i drugo.

”Firma je angažovana na rušenju privremenog objekata na teritoriji opštine Tuzi, na uklanjanju divljih deponija na lokalitetu Klikovače - opština Danilovgrad i lokalitetu Tuzi, na zemljanim radovima i uređenju prostora oko KBC-a, kao i na iskopima i transportu sadnica sa lokaliteta Trebaljevo - opština Kolašin do opština Pljevlja i Berane”, kazao je Raičković.

Spora nabavka mašina

Od 1,39 miliona eura, koliko je Vlada iz budžeta opredijelila za 2020. godinu ovoj kompaniji, 931 hiljada planirana je za nabavku građevinskih mašina.

Raičković je objasnio da će se na osnovu do sada realizovanih i pristiglih ponuda po tenderskom postupku, od planiranog iznosa za nabavku građevinskih mašina, koje se odnose na teretna motorna vozila, bagere, kompresore, prikolice za transport građevinskih mašina i drugo biti utrošeno 892 hiljade eura.

”Zaključno sa krajem septembra ove godine, na poslovne rashode i nabavku osnovnih sredstava utrošeno je 633.410 eura, dok je stanje na računu na isti datum iznosilo 756.589 eura. Novac koji je opredijeljen i izdvojen budžetom za 2020. godinu, nije utrošen planiranom dinamikom. Razlog ovome je trajanje tenderskog postupka za nabavku osnovnih sredstava za rad u okviru kojeg nisu isporučene sve nabavljene građevinske mašine. Poslovni rashodi obuhvataju troškove koji proizilaze iz uobičajenih poslovnih aktivnosti Društva”, naveo je Raičković.

U osnivačkom aktu procjena državne kompanije “Zaštita prostora” govorila je da će za funkcionisanje preduzeća u budućem periodu biti potrebno godišnje izdvajati najmanje pola miliona eura iz budžeta.

Raičković je kazao da do kraja izvještajnog perioda 2020. godine, tenderski postupak za nabavku građevinskih mašina nije bio realizovan u potpunosti, tako da kompanija u tom periodu nije mogla ostvariti prihode od djelatnosti za koje je registrovano.

”Nabavkom mehanizacije i opreme, firma je počela sa izvođenjem radova, tako da će priliv i visina novca od opredijeljenih minimalnih 500.000 eura, zavisiti od dinamike i obima realizacije izvedenih radova. Opredijeljeni novac se troše planiranom dinamikom uz krajnje racionalno i ekonomično gazdovanje svim resursima, tako da ćemo sa tim novcem do kraja izvještajnog perioda pozitivno poslovati i podmiriti sve planirane troškove bez gubitaka”, naveo je on i dodao da kompanija izuzev novca obezbijeđenog za početak poslovanja u prethodnom periodu nije imala prihoda po osnovu subvencija i kredita.

Prema osnivačkom aktu troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta, što znači da će se novac naplaćen od izvršenja rušenja slivati u budžet, a da će visina zavisiti od broja izvršenja rješenje o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja.

Raičković nije mogao da kaže koliko se novca od ove djelatnosti slilo u budžetu, jer oni ne raspolažu sa tom informacijom, već je naveo da je za sprovođenje naplate troškova rušenja nadležno Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja (MEPU) i dodao da je kompanija predala finansijske izvještaje za prethodnu godinu.

Saradnja sa državnim organima

Raičković je naveo da su preduzete aktivnosti na uspostavljanju poslovno-tehničke saradnje sa državnim organima, opštinama i kompanijama u većinskom vlasništvu države, te da su potpisali ugovore sa MEPU, “Komunalno” Danilovgrad i opštinama Kotor, Tivat i Tuzi.

”Pored toga, uputili smo pozive za saradnju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kliničkom centru Crne Gore, 13. jul Plantaže, Nacionalnim parkovima, Radio-difuznom centru, Aerodromima i drugim državnim organima i upoznali ih sa djelatnošću kompanije”, rekao je Raičković.

Dodao je da su pismenim putem upoznali MEPU o osposobljenosti i opremljenosti neophodnim kadrovima, mehanizacijom i opremom, pa očekuje od urbanističko-građevinske inspekcije ovog ministarstva i inspekcijskih organa lokalnih samouprava dostavljanje pravosnažnih rješenja o uklanjanju bespravno podignutih objekata trajnog i privremenog karaktera.

Zaposleno 18 radnika

Prema osnivačkom aktu, predviđeno je da će “Zaštita prostora” imati 20 zaposlenih, a njih je na kraju septembra bilo 18.

”Dinamiku popunjavanja radnih mjesta uslovila je nabavka građevinske mehanizacije. Za zarade u 2020. godini, izdvojeno je 77.269 eura, dok je zaključno sa septembrom 2021.godine, izdvojeno 161.155 eura”, rekao je Raičković.

Raičković je naveo da su za sve zaposlene održane obuke kako bi se bezbjedno upravljalo građevinskim mašinama. Uz to su, dodao je, preduzete sve neophodne mjere zaštite na radu uz angažovanja specijalizovane i ovlašćene organizacije, koja će u narednih godinu dana pratiti aktivnosti i davati uputstva i smjernice za bezbjednu realizaciju poslova zaštite na radu.

Bonus video: