"rezultat predstavlja veliki uspjeh"

Uprava javnih radova: Realizovano više od 70 odsto kapitalnog budžeta, očekuje se da će preći 90

Uprava je, prema riječima njenih predstavnika, u prethodnih osam mjeseci stvorila uslove za prevazilaženje tehničko-pravnih otvorenih pitanja na više projekata, zahvaljujući čemu su radovi u Nikšiću, Rožajama, Podgorici, Baru i Kolašinu nastavljeni poslije višemjesečnog zastoja, a nova gradilišta biće uskoro otvorena u Danilovgradu i Bijelom Polju

3588 pregleda 0 komentar(a)
Sportska sala u Rožajama, Foto: Uprava javnih radova
Sportska sala u Rožajama, Foto: Uprava javnih radova

Uprava javnih radova do danas je realizovala više od 70 odsto ovogodišnjeg kapitalnog budžeta, a očekuje se da će do kraja godine preći 90 odsto, saopštili su njeni predstavnici.

„Takav rezultat predstavlja veliki uspjeh, imajući u vidu da je prvih šest mjeseci, zbog neusvajanja Zakona o budžetu, obilježilo privremeno finansiranje“, kazali su iz Uprave.

Uprava je, prema riječima njenih predstavnika, u prethodnih osam mjeseci stvorila uslove za prevazilaženje tehničko-pravnih otvorenih pitanja na više projekata, zahvaljujući čemu su radovi u Nikšiću, Rožajama, Podgorici, Baru i Kolašinu nastavljeni poslije višemjesečnog zastoja, a nova gradilišta biće uskoro otvorena u Danilovgradu i Bijelom Polju.

„Rožaje predstavljaju jedan od primjera optimalnog upravljanja kapitalnim investicijama, tako da danas ovdje imamo radove u odmakloj fazi na nekoliko važnih turističkih, komunalnih i infrastrukturnih projekata. Samo na području te opštine u toku je realizacija investicija u vrijednosti od oko 18 miliona eura, od čega je više od 14,2 miliona ugovorenih radova i usluga na budućem ski centru Štedim na Hajli“, objasnili su iz Uprave.

Na novom atraktivnom zimskom lokalitetu montirana je početna stanica šestosjedne žičare, postavljeni svi noseći stubovi, a u toku su završni radovi na izlaznoj stanici.

Očekuje se da narednih dana bude ugrađen pogonski motor, dok je montaža sajle i korpi planirana za narednu godinu.

„Ukoliko to dozvole vremenske prilike i ne bude drugih otežavajućih okolnosti, očekuje se da najveći dio građevinskih radova na novom ski centru bude završen do kraja 2023. godine“, naveli su iz Uprave.

Oni su najavili da će u Rožajama uskoro biti privedena kraju izgradnja sportske sale u okviru Gimnazije i srednje stručne škole, vrijedne više od 1,62 miliona eura, nakon čega će biti predata korisniku na upotrebu.

„Ovaj moderan, funkcionalan objekat, doprinijeće razvoju sporta i unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnika dvije srednje škole“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata za mještane na području rožajske opštine, naročito za poljoprivrednike, izgradnja gradske tržnice, savremenog višenamjenskog objekta koji će ispunjavati sve tehnološke i sanitarne uslove za bezbjednu prodaju proizvoda.

„Prva faza obuhvatila je građevinske radove, dok je javna nabavka za završnu fazu opremanja objekta i uređenja terena oko pijace u toku. Ukupna vrijednost ove investicije, u cilju stavljanja objekta u funkciju, iznosi nešto više od milion eura“, precizirali su iz Uprave.

Uprava je nedavno zaključila i ugovor o rekonstrukciji objekta osnovne škole u Dacićima, za koju će biti izdvojeno 180 hiljada eura, kako bi učenicima i prosvjetnim radnicima omogućila kvalitetne uslove za boravak i sprovođenje nastavnog programa.

„Na području rožajske opštine u toku su završni radovi na izgradnji vodovoda Ćosovsko vrelo, koji će, nakon što lokalna samouprava obezbijedi priključak na naponsku elektro mrežu, stanovnicima više mjesnih zajednica osigurati kontinuirano snabdijevanje vodom u toku cijele godine“, kazali su iz Uprave.

U fazi izrade tehničke dokumentacije je više drugih komunalnih i infrastrukturnih projekata, čija će realizacija početi u narednom periodu.

Preporučujemo za Vas