Bojanić: Jako sam zadovoljan onim što sam čuo od potencijalnih koncesionara za Aerodrome

"Mi smo kao nova vlast željeli da čujemo potencijalne koncesionare. Da napomenem da je ovo bio međuprsotor, nismo počelio drugu fazu, da ne bude zabune. Željeli smo da vidimo nakon svih dešavanja vezanih za pandemiju da li se nešto promijenilo, da vidimo njihova razmišljanja", rekao je Bojanić

16896 pregleda 11 komentar(a)
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Bojanić, Foto: Boris Pejović

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da je jako zadovoljan s onim što je čuo na današnjem sastanku od potencijalnih koncesionara za Aerodrome Crne Gore, koji su predstavili svoje planove.

Bojanić je rekao da je prethodna Vlada usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podgorica.

Nekadašnje Ministarstvo saobraćaja je u oktobru 2019. godine objavilo javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za aerodrome.

"Mi smo kao nova vlast željeli da čujemo potencijalne koncesionare. Da napomenem da je ovo bio međuprsotor, nismo počelio drugu fazu, da ne bude zabune. Željeli smo da vidimo nakon svih dešavanja vezanih za pandemiju da li se nešto promijenilo, da vidimo njihova razmišljanja. Što se mene lično tiče, jako sam zadovoljan sa onim što smo čuli. Potrebno je da unutar Vlade vidimo u kom pravcu ćemo dalje da idemo, da radimo. Uvijek postoje neke druge opcije, treba da vidimo da li ćemo nastaviti sa postupkom ili treba da ga prekinemo", kazao je Bojanić.

On je kazao da će o svemu morati da konsultuju Skupštinu, jer je ipak to pitanje, koje treba da podijele sa svima.

Bojanić je kazao da se radi o renomiranim kompanijama, a da je danas bila neka prekvalifikacija, a da je ostalo da u nekom narednom periodu izađu sa konačnim stavom Vlade, a da nisu obavezni da krenu u drugu fazu, odnosno da postupak mogu da prekinu.

On je istakao da će što prije nastojati da donesu Odluku o koncesijama.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija stiglo je sedam prijava, od kojih su četiri ispunile kriterijume i označene su kao kvalifikovani ponuđači.

U pretkvalifikacionoj proceduri kvalifikovala su se četiri ponuđača: južnokorejska kompanija Incheon International Airport, indijski GMR Airports, luksemburška Corporacion America Airports i francusko-turski konzorcijumima ADP-TAV, koji su ispunili pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Indijska kompanija GMR ranije je navela da neće učestvovati u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore. Ta je kompanija otpala, jer je francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49 odsto akcija od indijske kompanije.

Bonus video: