Vuković smijenjen, novi v.d. direktora Plantaža Miladinović

Od sedam članova Odbora direktora Plantaža, svih šest predstavnika državnog kapitala je glasalo za smjene Vukovića i Pejović

33664 pregleda 35 komentar(a)
Vuković, Foto: Plantaže
Vuković, Foto: Plantaže

Odbor direktora Plantaža smijenio je izvršnog direktora Miroslava Vukovića i sekretarku društva Rajku Pejović, saznaju "Vijesti".

Za vršioca dužnosti direktora Plantaža imenovan je Zoran Miladinović, koji je u Plantažama zaposlen od 1991. godine. Do sada je bio glavni tehnolog u kompaniji.

Od sedam članova, svih šest predstavnika državnog kapitala je glasalo za smjene Vukovića i Pejović, dok je protiv bio samo predstavnik Crnogorske komercijalne banke, koja ima oko 10 odsto akcija.

Ranije je bilo najavljeno da će se sjednica Odbora sa ovom tačkom dnevnog reda održati u četvrtak, ali se Odbor direktora odlučio da je vanredno održi danas zbog "započetih opstrukcija koje su mogle nanijeti dodatnu štetu kompaniji".

Njega je na tu poziciju u oktobru prošle godine izabrao odbor direktora kojeg je imenovala bivša Vlada predvođena DPS-om, a na predlog dotadašnje direktorice Verice Maraš. Vuković je prethodno bio njen blizak saradnik kao direktora Sektora pravnih i opštih poslova. Nakon promjene vlasti, u aprilu je izabran novi odbor direktora, ali je Vuković ostao izvršni direktor.

Novi odbor direktora je mjesecima nezadovoljan njegovim radom, rezultatima, ranijim postupcima dok je bio šef pravne službe za vrijeme bivše direktorke, kao i odnosom prema radnicima i kolegama. Sindikalna organizacija je u junu i organizovala štrajk upozorenja tražeći da odbor direktora smijeni Vukovića. Razlozi zbog čega Vuković tada nije bio smijenjen, osim političke podrške DF-a, bilo je i to što nije postojao zaokružen stav o tome kako birati novog direktora i menadžment kompanije.

Prema informacijama “Vijesti”, nakon smjene Vukovića, bio bi postavljen vršilac dužnosti koji prema Statutu mora biti iz kompanije, a zatim bi bio raspisan konkurs. Sadašnji stav Vlade i Odbora direktora je da se zbog ogromnih naslijeđenih problema u ovoj kompaniji za novog direktora, ali i glavne menadžerske pozicije (direktore najbitnijih sektora), traže profesionalci koji bi “Plantaže” mogli izvući iz duboke krize.

Prema sadašnjim podacima, dug kompanije za poreze i doprinose narasto je na sedam miliona eura, takođe postoji i par miliona urgentnih dugova prema dobavljačima i drugim partnerima, a pristuži i obaveze za ranije uzete kredite kod banaka. Problemi su i višak radnika u administraciji, a manjak u proizvodnji, potrebna je i nova sistematizacije, kao i dogovor sa sindikatom u vezi sa novim kolektivnim ugovorom.

Kompanija je bila u velikim problemima i prije pandemije korona, a rekordne 2019. godine nije imala gubitak samo zahvaljujući prodaji akcija u Podgoričkoj banci i dijela nekretnina. Pandemije je lani i u prvoj polovini ove godine dodatno stvorila probleme zbog smanjene prodaje.