DPS blokirao nova ispitivanja privatizacija

Na početku sjednice predsjednik poslaničkog kluba DPS i Liberalna partija Danijel Živković kazao je da zbog odnosa prema njima na prethodnoj sjednici napuštaju Komisiju i da njenim sjednicama neće prisustvovati dok se kolegijum predsjednika Skupštine ne odredi prema dešavanjima na prethodnim sjednicama

17323 pregleda 14 komentar(a)
Bježanje od konfrontacija ili od istine?: Poslanici DPS-a i LP na ranijoj sjednici Komisije, Foto: Luka Zekovic
Bježanje od konfrontacija ili od istine?: Poslanici DPS-a i LP na ranijoj sjednici Komisije, Foto: Luka Zekovic

Sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije juče je ponovo prekinuta, ovaj put zbog nedostatka kvoruma jer su predstavnici opozicije iz protesta napustili sjednicu, tako da se nisu mogli usvojiti zaključci o slučaju privatizacije Jugopetrola niti dogovoriti dalji rad o istraživanju drugih slučajeva privatizacije.

Na početku sjednice predsjednik poslaničkog kluba DPS i Liberalna partija Danijel Živković kazao je da zbog odnosa prema njima na prethodnoj sjednici napuštaju Komisiju i da njenim sjednicama neće prisustvovati dok se kolegijum predsjednika Skupštine ne odredi prema dešavanjima na prethodnim sjednicama.

”S obzirom na to da se dešava da stalno ulazimo u konfrontacije koje nisu izazvane od predstavnika opozicije, zbog načina na koji se sjednica vodi, modela kojeg ste preuzeli kao predsjednik Komisije za kojeg smatramo da nije dovoljno ni ozbiljan ni odgovoran i da zbog takvog načina vođenja sjednice ulazimo u probleme koji se u kontinuitetima završavaju ili prekidima sjednice ili konfrontacijama na tom nivou da se razmjenjuju različiti kvalifikativi koji nisu dostojni ovog doma, smatramo da naše prisustvo ovoj Komisiji više nije potrebno”, kazao je Živković.

Komisija ima po sedam predstavnika vlasti i opozicije, a među sedam poslanika opozicije šest je iz poslaničkog kluba DPS-LP, a sedmi je poslanik Force Genci Nimanbegu.

Ukoliko bi svih sedam poslanika opozicije nastavilo bojkot, komisija ne bi imala kvorum za dalji rad.

Na prethodnoj sjednici došlo je do verbalnog sukoba između poslanika DPS-a Petra Ivanovića i dijela poslanika vlasti koji su problematizovali udio vlasništva njegove majke u Jugopetrolu vrijednosti od oko 300 hiljada eura, a rasprava se proširili i na oš-šor firmi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Ivanović je kazao da je Đukanović imao pravo da osniva firme tamo gdje bi platio manji porez, što su poslanici vlasti okarakterisali kao nemoralno.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić kazao je da smatra neopravdanim razloge za bojkot koje je naveo DPS, već je njihov odlazak nazvao bježanjem od istine i da su time pokazali svoj odnos prema građanima.

”Kako smo najavili mogućnost da saslušamo predsjednika Đukanovića zbog učešća u spornim privatizacijama, oni se odlučuju na bojkot. Treba da dogovorimo sjednicu o privatizaciji hotela Avala, gdje je Đukanović bio zastupnik države, a njegova sestra članica sudskog vjeća koje je presuđivalo o privatizacije, a zatim je postala klijent kupca Avale. To je primjer stavljanja ličnog privatnog interesa u odnosu na javni”, kazao je Vučinić, navodeći da je došlo vrijeme da se o ovim slučajevima privatizacije bavi nepristrasan sud.

Bonus video: