Osnovni kapital "To Montenegro" uvećan na 30 miliona eura

Kompanija je iskoristila svih 30 miliona eura koje je Vlada odobrila kada je formirala

6120 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vlade, Foto: Boris Pejović

Vlada je odobrila uplatu sredstava u iznosu od četiri miliona eura nacionalnoj avio-kompaniji ToMontenegro.

Time se, kako je navedeno u informaciji, osnovni i uplaćeni kapital kompanije "To Montenegro" uvećava i sad iznosi 30 miliona eura.

Odnosno, kompanija je iskoristila svih 30 miliona eura koje je Vlada odobrila kada je formirala.

"Ova odluka stupa na snagu danom donošenja" navedeno je u dokumentu.

Vlada je usvojila informaciju o projektu izgradnje hidroelektrane (HE) Komarnica.

Iz Vlade su rekli da je tim povodom zaduženo Ministarstvo kapitalnih investicija da u cilju nastavka postupka davanja koncesije za izgradnju i korišćenje HE Komarnica, zatraži od Elektroprivrede da dostavi ažuriranu ponudu.

Vlada je usvojila informaciju o regulisanju obaveza prema Crnogorskom opertoru tržišta električne energije i donijela odluku o dodjeli budžetskih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Vlada je usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom.

„Usmenom informacijom o visini zarada i naknada rukovodnog kadra u kompanijama u kojima država ima većinsko učešće u vlasništvu, a u skladu sa programskim opredjeljenjima, Vlada je ukazala na neophodnost preispitivanja politika zarada i naknada rukovodnom kadru u spomenutim preduzećima“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je s tim u vezi obavezano Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, pripremi analizu koja će rezultirati konkretnim preporukama za unapređenje institucionalnog i normativnog okvira u toj oblasti.

Navodi se sa je u okviru usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), Vlada utvrdila Predlog zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi.

Tim zakonom, kako su kazali iz Vlade, stvara se osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture.

„I uređuje se tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, uslovi za označavanje proizvoda koji se stavljaju na tržište, jačanje konkurentnosti proizvođača kroz formiranje organizacija proizvođača, uz adekvatnu kontrolu sprovođenja mjera organizacije tržišta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se, takođe, daju osnove za uspostavljanje organizovanog tržišta kroz mehanizme organizacije tržišta i definisanja jasnih pravila u pogledu informisanja potrošača.

Iz Vlade su kazali da se definiše i nadležno tijelo, uslovi, načini za izvoz proizvoda ribarstva u države EU.

Vlada je utvrdila Predlog izmjene Zakona o vinu.

„Izmjenom se propisuje da inspekcijski nadzor nad zakonom vrši organ državne uprave nadležan za poljoprivredu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko poljoprivrednog inspektora, umjesto Uprave za inpekcijske poslove, kako je propisano važećom odredbom“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, u cilju pripreme crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika koji žive u ruralnom području za dostizanje evropskih standarda, povlačenjem finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova, donijela Uredbu o izmjenama i dopuni uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program).

Kako su naveli iz Vlade, izmjenama odredbi važeće uredbe uvedena je mogućnost podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške po fazama investicije koje su definisane ugovorom, uz uslov da dio investicije za koji se podnosi zahtjev za isplatu podrške po fazamamora biti funkcionalna cjelina.

Navodi se da je uvedena i mogućnost isplate sredstava jednokratno nakon završene cjelokupne investicije, ili u najviše tri faze.

„Dodata je nova tačka kojom se, pored postojećih, definiše još jedan razlog za povraćaj isplaćenih sredstava podrške: ako su tokom administrativne kontrole zahtjeva za isplatu sredstava podrške u cjelosti utvrđene nepravilnosti u iznosu većem od 30 odsto ukupne investicije ili neistiniti podaci za isplatu sredstava podrške“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: