Žugić: Bankarski sistem visoko likvidan

Žugić je sugerisao predstavnicima EBRD-a da razmotre kreditne linije za mikrofinansiranje

1973 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Crnogorski bankarski sistem visoko je likvidan, dok je koeficijent solventnosti gotovo dva puta viši od zakonskog minimuma, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On učestvuje na koordinaciji Evropske banke Bečka inicijativa u Splitu, u okviru čega se sastao sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, na sastanku naveo da je većina bankarskih pokazatelja na rekordnom nivou.

Žugić je sugerisao predstavnicima EBRD-a da razmotre kreditne linije za mikrofinansiranje i zahvalio se na podršci koju je ova institucija pružila Fondu za zaštitu depozita.

Na konferenciji, koja je počela u četvrtak, je konstatovano da se očekuje značajan globalni ekonomski oporavak u ovoj i narednoj godini.

"Za zemlje Istočne Evrope koje nijesu članice Evropske unije očekuje se stopa rasta od 6,1 odsto u tekućoj godini. Ukazano je i da se očekuje da će globalni rast inflacije biti najvjerovatnije privremenog karaktera", navodi se u saopštenju.

Međutim, za razliku od razvijenih zemalja Evrope gde su inflaciona očekivanja niska, u evropskim privredama u tranziciji ona su u porastu.

Sugerisano je da povlačenje fiskalnih stimulansa ne smije biti naglo da se ne bi ugrozio ekonomski oporavak, ali ni da ne može trajati neograničeno da se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost.

Konstatovano je da pandemija nije uticala negativno na nivo NPL-a u Istočnoj Evropi, te da Crna Gora, zajedno sa Hrvatskom, Poljskom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Slovačkom i Mađarskom, ima pokriće NPL-a regulatornim rezervama koje su iznad prosjeka.

Na koordinaciji Evropske banke Bečka inicijativa, koja se održava i danas učestvuje i viceguverner Nikola Fabris.

Bečka inicijativa predstavlja međunarodnu platformu za dijalog i saradnju i okuplja ključne institucije iz javnog i privatnog sektora - međunarodne finansijske institucije, evropske institucije, centralne banke, regulatorne i fiskalne vlasti, kao i najveće bankarske EU grupe koje su aktivne na tržištima u nastajanju u Evropi.

Bonus video: