MEPG: Svim domaćinstvima omogućiti da učestvuju u projektu Solari

U ponedjeljak sastanak sa svim predsjednicima opština i gradskih opština

3078 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) saopštilo je da je neophodno da se svim domaćinstvima obezbijedi mogućnost da učestvuju u projektu „Solari 3000+ i 500+”, kao i da se procedura postavljanja panela unaprijed definiše, ali i uklone barijere koje bi mogle uticati na efikasnu realizaciju ili uvećanje troškova postavljanja solarnih panela.

Kazali su da će navedeni projekti, na inicijativu MEPG, preko Fonda za zaštitu životne sredine-Eko fonda, a u saradnji sa Elektroprivredom, CEDIS-om, Ministarstvom za kapitalne investicije i drugim nadležnim organima, kojim se obezbjeđuje podrška pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kW za individulne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica na teritoriji Crne Gore, dati impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori.

"Svijet je uveliko u energetskoj tranziciji. Najbolji pokazatelj toga je činjenica da je u 2018. godini 26% od ukupno proizvedene energije u svijetu došlo iz obnovljivih izvora energije i da je taj procenat u stalnom porastu. Uz to, energija dobijena iz obnovljivih izvora postaje sve jeftinija i konkurentnija u odnosu na energiju dobijenu iz fosilnih goriva. Zato je važno da Crna Gora na vrijeme krene u korak sa svijetom", naveli su iz MEPG.

Rekli su da projekat, osim što je njime označen početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, predstavlja i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina. Vrijednost investicije je oko 30 miliona eura.

Ključni ciljevi projekta podrazumijevaju davanje podsticaja razvoju zelene ekonomije, povećanje pristupnosti obnovljivim izvorima energije i uvođenje mjera energetske efikasnosti za značajan broj domaćinstava i pravnih lica, zaštitu životne sredine i smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i smanjenje korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovu zamjenu obnovljivim izvorima energije, kako bi se na taj način podigao standard domaćinstava i pravnih lica.

"Ovim projektom će se omogućiti da 3000+ domaćinstava i 500+ pravnih lica, kupe i ugrade panele snage do 10kW i 30kW, čiju će vrijednost plaćati preko računa za struju, uz subvenciju od 20% koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore. Projekat će omogućiti građanima proizvodnju energije za sopstvene potrebe, I da, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. Time će se postići cilj podizanja standarda građana jer, osim isplate kredita za solarne panele, neće imati dodatne troškove. Proizvodiće energiju za sopstvene potrebe i njihovi računi za električnu energiju će biti umanjeni do nivoa plaćanja osnovnih troškova. Dakle, kada građani otplate opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, praktično dobijaju besplatnu električnu energiju", navodi se u saopštenju.

To znači da će građani od potrošača i kupaca, postati proizvođači i prodavci električne energije.

"S obzirom na to da će za ugradnju solarnih panela biti neophodna pomoć u dijelu postavljanja i ugradnje 3500+ solarnih panela, šansu da se zaposli u EPCG dobiće veliki broj građana, jer će biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta", dodaju iz MEPG.

Kako su važećim pravnim propisima ustanovljeni određeni uslovi, pravila i procedure postavljanja solarnih panela, a budući da je za realizaciju projekta nezaobilazna saradnja sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iniciralo je sastanak sa svim predsjednicima opština i gradskih opština u Crnoj Gori.

"Neophodno je da se svim domaćinstvima obezbijedi mogućnost da učestvuju, te da se procedura postavljanja panela unaprijed definiše, ali i uklone barijere koje bi mogle uticati na efikasnu realizaciju ili uvećanje troškova postavljanja solarnih panela", naveli su iz MEPG.

Sastanak je zakazan za ponedjeljak, 1. novembar u 13 sati, u prostorijama Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ i 500+ će voditi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva kapitalnih investicija, CEDIS-a, Eko fonda, CGES-a i drugih nadležnih institucija.

Bonus video: