Komnenović: Nema koncesije dok ne vratite imovinu Tivta

Predsjednik Opštine Tivat pozvao na sastanak, kako bi se razmotrili načini da se problemi riješe u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa, kako Vlade, tako i lokalne samouprave

19649 pregleda 8 komentar(a)
Sa aerodroma u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa aerodroma u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenovićč uputio je juče čelnicima Vlade, Ministrarstva kapitalnih investicija (MKI) i Aerodroma Crne Gore (ACG) otvoreno pismo povodom sve učestalijih najava da će Vlada Crne Gore nastaviti sa procesom davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju.

MKI je juče u Podgorici, iza za javnost zatvorenih vrata, organizovao prezentaciju namjera tri ponuđača koja su prošla prvi krug tendera za izbor koncesionara za aerodrome, a koji je započela bivša, DPS-om predvođena Vlada.

Bojanić je nakon toga medijima kazao da je izuzezno zadovoljan onim što su prezentovali kandidati za mogućeg novog dugoročnog zakupca vazdušnih luka i da će Vlada uskoro donijeti odluku hoće li nastaviti aktuelni ili raspisati novi tender za izbor koncesionara, ili će odustati od tog posla.

“Neprihvatljiv je ulazak u proces davanja koncesije prije rješavanja imovinskih odnosa u zahvatu Aerodroma Tivat,” naveo je Komnenović u pismu koje je danas uputio premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću, predsjedniku Odbora direktora ACG Nebojši Đokoviću i izvršnom direktoru te kompanije Goranu Jandreoskom.

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivatfoto: Siniša Luković

Gradonačenik Tivta je čelnike Vlade, MKI i ACG podsjetio da se od nešto preko milion metara kvadratnih zemljišta, koje zahvata Aerodrom Tivat sa njegovim zaštitnim pojasom, na Opštinu Tivat kao vlasnika u starom katastru vodila površina od 41 hektar, 58 ari i 81 metar kvadratni. Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od četiri hektara, 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od devet hektara, 32 ara i 59 kvadratnih metara.

“To znači da je Opština Tivat sama ili u suvlasništvu sa privatnim licima, bila vlasnik oko 45 odsto ukupne površine Aerodroma,” naglasio je Komnenović.

Država je u međuvremenu, za vrijeme vlasti DPS-a i njegovih partnera, u katastru sve te nekretnine sa Opštine Tivat, jednostavno dekretnom prepisala na sebe.

Tivatski gradonačenik je podsjetio da je Vlada na sjednici 23. maja 2019. donijela zaključke kojima je usvojila informaciju o podnošenju zahtjeva Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad parcelama KO Mrčevac iz LN 151, 152 i 291.

“Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je zaduženo da, u ime Vlade, podnese predmetni zahtjev Opštini Tivat. Ovaj zahtjev Ministarstvo nije podnijelo, već se Ministarstvo finansija obratilo Upravi za imovinu dopisom koji traži da ista kod Uprave za nekretnine PJ Tivat pokrene proceduru 'uređenja lista nepokretnosti', na način da se sve katastarske parcele na kojima je upisan teret 'morsko dobro', a vode se na Opštinu Tivat, upišu kao državna svojina sa pravom raspolaganja Vlade. Uprava za nekretnine PJ Tivat, postupajući po zahtjevu Uprave za imovinu, donijela je rješenja kojim vrši promjenu upisa na katastarskim parcelama u LN 151,152, 291 i 860 KO Mrčevac, koje imaju teret morskog dobra. Sve parcele prenijete su u LN 1312 KO Mrčevac. Takođe je brisan teret zabrane otuđenja i opterećenja svih parcela,” naveo je Komnenović, dodajući da je izvršena i promjena kulture, u skladu sa podacima iz DSL-a „Sektor 24 – Aerodrom Tivat“.

Sa aerodroma
Sa aerodromafoto: Siniša Luković

“Osnov za promjenu upisa postupajući organ našao je u odredbama iz člana 13 stav 1 tačka 3 i člana 29 Zakona o državnoj imovini i u tome da se ovaj kompleks nalazi u obuhvatu navedene DSL. Ukazujemo i na činjenicu da je promjenom upisa obuhvaćen i postojeći put prema naselju Brda i Miholjskoj Prevlaci, koji je isparcelisan u skladu sa DSL-om i promjenom upisa na djelovima istog uz promjenu kulture, put je formalno pravno prestao da postoji kao put,” istakao je tivatski gradonačelnik.

Naglasio je da alternativni put za ove djelove opštine Tivat sada ne postoji, “jer postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu koje isti zahvata nije ni započet, nije urađen ni elaborat parcelacije niti pribavljena procjena.”

“Naglašavamo da je interes Opštine Tivat, da saobraćajna veza između grada sa jedne i naselja Brdišta i Miholjske Prevlake sa druge strane, mora biti sačuvana. Napominjemo da je korisnik eksproprijacije za potrebe izgradnje Aerodroma Tivat bila država FNRJ – Uprava civilnog vazduhoplovstva Beograd, koja je po rješenjima iz 1961. godine bila obavezna isplatiti naknadu za eksproprisano zemljište, dok je 1969. godine, Sekretarijat Skupštine Opštine Tivat donio rješenje o eksproprijaciji određenog broja čestica zemlje u vlasništvu lica koja su bila nepoznata,” stoji u otvorenom pismu gradonačelnika Tivta.

Komnenović jen ukazao i na potrebu izmjene granice zone Morskog dobra, naročito u dijelu teritorije na kojoj se nalazi Aerodrom Tivat.

“U prilog tome navodimo činjenicu da je granica Morskog dobra u dijelu državne studije lokacije 'Aerodrom Tivat' - sektor 24 udaljena skoro tri kilometra od mora, te je neophodno pristupiti preispitivanju kriterijuma po kojima je ista određena. Nesumnjiva je potreba usklađivanja planskih dokumenata koji su u izradi sa inicijativom za izmjene granica zone Morskog dobra. Kako je Prostorni plan Crne Gore u fazi koncepta planskog dokumenta, a pripremaju se i Izmjene 'Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore' kao i Izmjene važećeg 'Prostorno –urbanističkog plana Tivta do 2020. godine', mišljenja smo da je neophodno prije donošenja navedenih planskih dokumenata, ostvariti saradnju i jasno definisati dalji koncept razvoja,” naveo je Komnenović.

On je posebno ukazao na to da bivša Vlada, u planovima o davanju Aerodroma Tivat pod koncesiju, nije planirala da ustupi prihode Opštini Tivat, a koji Opštini po Zakonu o koncesiji i Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, pripadaju.

“U državnom budžetu za 2020. godinu bio je planiran prihod u iznosu od 70 miliona od koncesije Aerodroma Crne Gore, ali nije bilo planirano ustupanje dijela koncesionih prihoda Opštini Podgorica i Opštini Tivat, pa shodno tome ni u budžetima ovih lokalnih samouprava za 2020. godinu nisu bili planirani prihodi po ovom osnovu. Iz svega naprijed navedenog, jasno je da je prije odluke o davanju Aerodroma Tivat pod koncesiju potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose u zahvatu istog,” zaključlio je Komnenović koji od Vlade, MKI i rukovodstva ACG zahtijeva da se sastanu sa čelnicima Opštine Tivat i razmotre načine da se ovi problemi riješe u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa, kako Vlade Crne Gore, tako i Opštine Tivat.

Bonus video: