Lažnim fakturama do 1,2 miliona eura?

Policija istražuje da li je neko iz bivšeg rukovodstva Poreske uprave omogućio povrat više od milion eura fiktivnog PDV-a firmi “Montenegro prevoz Pejović”. Roditelji tadašnjeg čelnika te uprave Miomira M. Mugoše svojom imovinom garantovali da će Danilo Pejović vratiti kredit IRF-u

61990 pregleda 87 komentar(a)
Milionski povrat PDV-a u njegovom mandatu: Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Milionski povrat PDV-a u njegovom mandatu: Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević

Policijski inspektori mjesecima istražuju da li je neko iz bivšeg rukovodstva nekadašnje Poreske uprave nezakonito, preko fiktivnih faktura, omogućavao povrat više od milion eura poreza na dodatu vrijednost (PDV) firmi “Montenegro prevoz Pejović”, koja je u vlasništvu Danila Pejovića, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

To preduzeće posluje od 2003. godine i u okviru svojih djelatnosti bavi se pružanjem usluga gradskog, prigradskog i međugradskog kopnenog prevoza putnika.

Više izvora kazalo je “Vijestima” da je u nekoliko navrata, dok je na čelo bivše Poreske uprave bio Miomir M. Mugoša, toj firmi PDV vraćan istog dana kada su podnosili zahtjev, te da je povrat dominantno rađen u godinama Mugošinog mandata.

Poresku upravu je nova vlast integrisala sa upravama carina i igara na sreću u jednistvenu Upravu prihoda i carina. Mugoša je na čelo Poreske uprave došao krajem 2015. godine i rukovodio je do kraja prošle godine. Njemu je bivša vlast u novembru 2019. godine po isteku prvog mandata odobrila drugi mandat. On je sada poslanik Demokratske partije socijalista (DPS)

Zahtjev i povraćaj u istom danu

U istoj istrazi policija je provjeravala i da li je pozadina izvlačenja PDV-a poslovni odnos koji su Mugošini roditelji imali sa Pejovićem - oni su garantovali imovinom za kredit koji je ta firma podigla u Investiciono razvojnom fondu (IRF). “Vijesti” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju za ovaj kredit.

”Vijesti” su ovim povodom juče kontaktirale Mugošu. On nije želio ni da sasluša pitanja “ Vijesti”, poručivši da “ne kontaktira sa medijima”, nakon čega mu je saopšteno zbog čega ga novinarka zove.

Firma osnovana 2003. godine (arhiva/ilustracija)
Firma osnovana 2003. godine (arhiva/ilustracija) foto: Arhiva Vijesti

”Istraga je počela zbog sumnje da je firmi ‘Montenegro prevoz Pejović’ PDV vraćan na osnovu fiktivnih ugovora, odnosno, da su počinjena krivična djela utaja poreza i falsifikovanje isprave. Naravno, istragom je obuhvaćena i Poreska uprava, jer za povrat od oko 1.200.000 nijesu rađene kontrole, kojima su bili dužni utvrditi činjenice kako bi se odobrio povrat. To je trajalo godinama, a u nekim slučajevima povrat je izvršen istog dana kada je podnio zahtjev”, kazao je sagovornik upućen u istragu.

Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju su fiktivni ugovori za nabavku auto-djelova, goriva, održavanje prevoznih sredstava...

Povraćaj PDV-a se prema zakonu radi u roku do 60 dana, a Vlada je posljednjim mjerama za podršku privredi zbog pandemije proljetos ovaj rok spustila na 45 dana.

”Vijesti” saznaju da je poreski inspektor, dok je Mugoša bio na čelu PU, kontrolisao Pejovićevu firmu i o tome sačinilo zapisnik, ali je taj predmet bivši direktor držao je u fioci duže od godinu, a na dalje postupanje uprave predao ga je pred odlazak iz te uprave, krajem 2020. godine.

Nakon toga za taj slučaj zainteresovala se policija.

Zalog za kredit kod IRF-a

Prema saznanjima “Vijesti”, oni istražuju povrat PDV-a u periodu u kom je Mugoša bio na čelu PU, jer su sumnjive transakcije zabilježene upravo tada, odnosno od kraja 2015. godine.

Godinu ranije, roditelji Miomira M. Mugoše zemljištem procijenjenim na oko 140.000 eura garantovali su da će Pejović vratiti IRF-u kredit od 140.000 eura, koji je tražio. Riječ je o urbanizovanom zemljištu koje se nalazi u Opštini Podgorica u naselju Donja Gorica. Zemljište je površine 2,554 metra kvadratih i procijenjeno je da vrijedi 140,683 hiljada eura što je u nivou odobrenog kredita kod IRF-a.

Kaže da ne razgovara sa novinarima: Miomir M. Mugoša
Kaže da ne razgovara sa novinarima: Miomir M. Mugošafoto: Savo Prelević

Uprava za nekretnine je u avgustu 2014. godine donijela rješenje koji se odobrava da se upiše hipoteka nad ovim zemljištem u koristi IRF -a kao hipotekarnog povjerioca, te “zabilježba zabrane otuđenja i opterećnja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca i zabrana pristanka na neposredno izvršenje bez odlaganja, a radi obezbjeđenja novčanog potraživanja hipotekarnog povjerioca po ugovoru o kreditu od 140.000 eura”.

Zahtjev za kredit je firma “Montenegro prevoz Pejović” predala u julu 2014. godine. Odluku o odobrenju kredita IRF donosi u avgustu 2014. godine.

Od 170.000 eura, koje je Pejović tražio za dugoročna investiciona ulaganja za realizaciju projekta “Investiranje u poboljšanje kvaliteta usluge i proširenja kapaciteta”, odobreno mu je 140.000 eura na rok od 78 mjeseci.

Uslov za odobrenje kredita je i obaveza investitora da zaposli najmanje 21 vozača i da tako broj zasposlenih na kraju 2014. godine bude najmanje 30 zaposlenih (9 postojećih +21 novozaposleni), da u toku cijelog perioda otplate kredita za zahtjev IRF-a dostavlja odgovarajući obrazac (IOPPD) o broju zaposlenih korisnika kredita i da u toku perioda otplate kredita ne može isplaćivati dividendu vlasniku preduzeća (osnivaču).

Nemoguće je, međutim, da inspektori utvrde da li je i u tom poslu počinjeno neko krivično djelo, jer je za ona na koja su sumnjali nastupila apsolutna zastara.

Jedan od sagovornika “Vijesti “rekao je i da policija mora provjeriti sumnjiva sponzorstva koja je Pejović, nakon povrata PDV-a, uplaćivao košarkaškim klubovima u kojima treniraju kćerka i sin Miomira M. Mugoše.

Pejović tražio pitanja na mail, pa nije poslao odgovore

”Vijesti” su juče kontaktirale i Danila Pejovića, koji je zamolio da mu se pitanja pošalju na mail, što je i urađeno. Odgovor, međutim, nije stigao.

Pejović je upitan da li je saslušavan u policiji i tužilaštvu u vezi povraćaja PDV-a njegovoj firmi, na koji način je u više navrata u istom danu kada je predat zahtjev za povraćaj firma dobijala novac, da li joj je to bilo omogućeno zbog zaloga imovine Mugošinih roditelja za kredit kod IRF-a.

Pitanja za Pejovića su i da li zapravo iza njegove firme stoji bivši direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i da li je firma sponzorisala tim novcem košarkaške klubove u kojima su igrala Mugošina djeca.

Bonus video: