Ukinuta privremena kreditna olakšica za firme

CBCG do danas ograničila privremenu mjeru restrukturiranja kredita zbog pandemije, jer podaci pokazuju da se bilježi oporavak poslovanja

2006 pregleda 2 komentar(a)
Pada broj korisnika restrukturiranja kredita, Foto: Luka Zeković
Pada broj korisnika restrukturiranja kredita, Foto: Luka Zeković

Savjet Centralne banke (CBCG) izmijenio je juče odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja pandemije na finansijski sistem i tim izmjenama je do danas ograničio primjenu mjere restrukturiranja kredita za pravna lica, odnosno, firme.

Iz vrhovne monetarne institucije saopšteno je da je Savjet usvojio tu izmjenu rukovodeći se kretanjem sistemskih pokazatelja u vezi sa restrukturiranjem kredita koji ukazuju na trend smanjivanja broja korisnika ove mjere, a što je posljedica oporavka poslovanja pravnih lica i tendencije njihovog vraćanja u redovne tokove.

Ukidanje privremene mjere restrukturiranja kredita omogućiće bankama da bez prepreka pristupe primjeni rezultata i nalaza nedavno sprovedene procjene kvaliteta aktive”, saopšteno je iz CBCG

”Ova izmjena će omogućiti bankama da bez prepreka pristupe primjeni rezultata i nalaza nedavno sprovedene procjene kvaliteta aktive (AQR)”, saopšteno je iz CBCG.

Iz CBCG je ranije “Vijestima” saopšteno da je prema raspoloživim podacima iz avgusta ove godine, 1.454 dužnika banaka sa 1.687 partija je obuhvaćeno mjerama iz Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje pandemije koje su na snazi, u ukupnom iznosu od 237,1 milion eura.

Od toga se na restrukturirane kredite odnosi 204,8 miliona eura, dok se na ukupne kredite u moratorijumu odnosi 32,3 miliona eura.

Pravo da stopira otplatu kredita zbog aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa od aprila prošle godine, pa zaključno sa krajem avgusta ove godine, iskoristilo je 78.215 klijenata banaka, mikro-finansijskih institucija (MFI), lizing kompanija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), dok je vrijednost kredita za koje je odobren moratorijum dostigla cifru od 1,7 milijardi eura. Najviše kredita stopirano je kod banaka, i to 1,4 milijarde.

CBCG je od aprila prošle godine donijela devet paketa privremenih mjera u cilju ublažavanja efekata pandemije na banke i korisnike kredita. Te mjere su se odnosile na građane, preduzetnike i firme, posebno u dijelu otežanog pristupa novcu banaka. Ma.M.

Bonus video: