Kolašinu predstoji razvoj, ali treba spriječiti da bude stihijski

"Gradi se sedam luskuznih hotela, vrijednosti 100 milona eura", rečeno je na konferenciji

4441 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

U Kolašinu je počeo period valorizacije bogatih prirodnih resursa, ali, da taj razvoj ne bi dobio obilježja stihije, treba uložiti napor sa svih nivoa, poruka je sa današnje naučne konfrencije "Osnovni resursi Opštine Kolašin-Intezivni integralni razvojni pristup".

"Ukoliko dođe do stihijskog razvoja, to neće biti ni ekonomski isplativo ni društveno prihvatljivo niti ekološki održivo. To su ta tri stuba na kojima počiva svaki održivi razvoj. Neophodno formiranje stručnog nezavisnog tijela, koje bi pratilo proces, počev od izrade planske dokumentacije, do realizacije projekata. Nedostatatak planske dokumentacije je veliki problem. Infrastruktrne i saobraćjane probleme treba rješavati uz pomoć države, ali ohrabrije što će svi kapitalni infrastrukturni problemi biti završeni uskoro", neki su od zaključaka sa tog skupa.

U Kolašinu se trenutno gradi sedam luksuznih hotela, čime se, rečeno je na konferenciji, rijetko ko može pohvaliti. Vrijednost tih investicija je oko 100 milona eura, čime se dobija 1.000 novih smještajnih jedinica i 700 novih radnih mjesta.

Te investicije, poručeno je, treba da prati balans sa ekologijom, kako se ne bi napravilo "više štete nego koristi“.

naučna konferencija KL
foto: Dragana Šćepanović

O tim i ostalim aktuelnim ekonomskim trendovima u Kolašinu govorili su predsjednik opštine Milosav Bulatović i Dragan Bulatović, sekretar za finansije, a o prostorno- planskoj i urbnističkoj konstanti Rifat Alihodžić. Ulogu medija u očuvanju i promociji prirodnih resursa Kolašina objasnio je Mirko Jakovljević, a potencijala te opštine za sportski turizam Veselin Drljević.

Teme skupa bile su još i stanje, sanacija i razvoj Biogradskog jezera, vodni potencijal, integralna valorizacija šumskih ekosistema, potencijal Sinjavine i Moračkih planina, kako i da li su postojeće i buduće ski staze u konfliktu ili skladu sa šumskim ekositemima...

Na te teme govorili su Radosav Nikčević, Željko Vidaković, Ratko Ristić, Husein Vuković, Predrag Bulajić, Slobodan Džudović, Bojan Kuburović i Mile Glavičanin.

Konferenciju je organizovala Opština u saradnji sa NVO Zeleni, a kako je najavljeno cilj je bio „postavi jasna slika sadašnjeg stanja i ponude rješenja za dalji rast i održivi razvoj“.

Bonus video: