Ukrajinski političar i biznismen uz stanove nudi i pasoš Crne Gore

Jedan je od najvećih donatora Ukrajinske pravoslavne crkve, zbog čega je nosilac i više njenih odlikovanja

32562 pregleda 33 komentar(a)
U kondo hotel za prodaju apartmana investira 58 miliona eura: Lisov, Foto: Liko holding
U kondo hotel za prodaju apartmana investira 58 miliona eura: Lisov, Foto: Liko holding

Investitor gradnje kondo hotela “Liko Soho” u Baru, koji je uvršten na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, na osnovu kojeg kupci stanova mogu dobijati crnogorsko državljanstvo je firma “LSG” DOO Bar, čiji su vlasnici ukrajinski biznismen i političar Igor Lisov sa 50 odsto učešća, njegov sin Ruslan sa 10 odsto i Rade Vujačić iz Bara sa 40 odsto.

Lisov je ukrajinski milioner koji je, kako piše u njegovoj biografiji, 1991. godine počeo da gradi svoje carstvo - građevinsku kompaniju “Liko-Holding”.

Od 2003. bio je i u upravi grada Kijeva, a između 2006. i 2012. dva puta je biran za narodnog poslanika Ukrajine i obavljao je funkciju zamjenika predsjednika Odbora Vrhovne rade Ukrajine (ukrajinskog parlamenta) za građevinarstvo, urbani razvoj i stambeno-komunalne usluge i regionalnu politiku, te je bio član posebne kontrolne komisije Vrhovne rade Ukrajine za privatizaciju.

Jedan je od najvećih donatora Ukrajinske pravoslavne crkve, zbog čega je nosilac i više njenih odlikovanja.

Kako je navedeno u biografiji, veliki je donator sporta i medicinskih ustanova, zbog čega je dobio više priznanja.

Član je Ukrajinskog olimpijskog komiteta i predsjednik Ukrajinske federacije u skokovima u vodu.

Odlikovan je Ordenom zasluga za značajan lični doprinos formiranju nezavisnosti Ukrajine, utvrđivanju njenog suvereniteta i međunarodnog autoriteta, za zasluge u stvaranju države, društveno-ekonomske, naučno-tehničke, kulturne i obrazovne aktivnosti, pošteno i besprekorno služenje ukrajinskom narodu.

Rade Vujačić je vlasnik više firme iz Bara koje u nazivu imaju riječ “Soho”. Nekoliko ih je likvidirano ili su u blokadi računa.

Najuspješnija je “Your home MNE” koja je lani imala neto profit od 1,2 miliona eura.

“Soho gradnja” je lani imala neto profit od 912 hiljada eura, ali je od jula njen račun u blokadi prvo zbog duga od 130 hiljada eura, a u posljednja dva mjeseca zbog duga od 20 eura.

Kako je navedeno u obrazloženju, riječ je o gradnji hotela koji će imati 5 zvjezdica sa 322 smještajne jedinice, čija je predračunska vrijednost 58 miliona.

Prema odluci bivše Vlade, pravo na državljanstva može dobiti investitor koji u južnoj regiji uloži u razvojni projekat najmanje 450 hiljada eura, odnosno u ovom slučaju uslove ispunjava svako ko kupi apartman u iznosu većem od ove cifre.

Vlada je odluku da gradnju ovog kondo hotela uvrsti na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, donijela 14. oktobra, ali je u obrazloženju navela da je investitor tog projekta firma “Liko Soho Group” sa sjedištem u Baru.

Takve firme nema u registru. Na sajtu projekta se navodi da je investitor “Liko Soho Group”, čiji su osnivači “Liko Holding” iz Ukrajine i “Soho Group” Montenegro.

U registru postoji samo jedna crnogorska firma “Soho Group” sa sjedištem u Budvi, čiji je vlasnik turski državljanin koji nema veze sa ovim projektom. Vujačić svoju grupu firmi neformalno naziva “Soho Group”, ali je taj naziv greškom naveden i u zvaničnom dokumentu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su “Vijestima” kazali da se na javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na listu razvojnih projekata u oblasti turizma iz februara 2019. godine, kao nosilac projekta prijavila firma “LSG” doo Bar.

Javni poziv započela bivša Vlada po svojim kriterijumima

Na pitanje zbog čega se kondo hoteli mogu uvrstiti u listu prioritetnih projekata za razvoj turizma, kada taj koncept predviđa da se u toj građevini prodaju apartmani, odnosno da nije klasični hotel, iz Ministarstva su naveli da je Odlukom o kriterijumima iz 2018. i Javnim pozivom iz 2019. godine, predstavljeno da projekat predviđa ulaganje u hotelske kapacitete, što ne izuzima kondo modele poslovanja.

”Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu je definisan kondo model poslovanja u hotelu kategorije minimum pet zvjezdica u primorskom regionu i glavnom gradu i kategorije minimum četiri zvjezdice u sjevernom i središnjem regionu osim glavnog grada, i koji je u funkciji 12 mjeseci. Smještajne jedinice u hotelu po kondo modelu poslovanja predmet su pojedinačne prodaje i moraju biti u komercijalnoj funkciji najmanje deset mjeseci u toku godine”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: