Nastavljen rast cijena pšenice

Cijena osnovne žitarice obara rekorde, skoro duplo skuplja nego prije dvije godine

7993 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: D
Ilustracija, Foto: D

Cijene pšenice nastavile su da rastu na regionalnim i svjetskim berzama zbog velike tražnje a smanjene ponude uslijed nižeg roda od očekivanog.

Na novosadskoj berzi prosječne cijena protekle sedmice bila je 30,3 dinara (26 centi) po kilogramu bez PDV-a. Prije dvije godine cijena pšenice bila je 17 dinara, i od tada ima konstantan rast usljed slabog roda i prošle i ove godine.

”U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupila 4,21%, prije svega zbog razočaravajućeg rejtinga usjeva ozime pšenice. Samo 46% usjeva je dobro do odlično, što je ispod očekivanja trgovaca. Do sada je završeno oko 80% sjetve ozime pšenice. Krajem nedjelje, cijene pšenice su oštro rasle, dostignuvši najviši nivo od 2013. godine”, navedeno je u izvještaju Produktne berze iz Novog Sada.

U Parizu, na najvećoj evropskoj berzi žitarica, protekle sedmice pšenica je poskupila 2,35 odsto.

”Cijena pšenice na Euronekstu dostigla je novi maksimum. Ovo kretanje i dalje uzrokuju tijesni bilansi ponude i tražnje i snažna tražnja uprkos visokom nivou cijena. Jesenja sjetva ove žitarice u Francuskoj je dostigla oko 40%”, naveli su iz Produktne berze.

Crnogorska Vlada je krajem jula ograničila cijene osnovnog pšeničnog bijelog hljeba od 500 do 600 grama na 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi po komadu, međutim od tada je brašno zbog rasta cijena pšenice poskupilo za oko 30 odsto a goriva za 20 odsto.

Zbog novog rasta cijena pšenice i brašna, pekari su prošle sedmice saopštili predstavnicima Vlade da su troškovi sada veći od zamrznute cijene hljeba, zbog čega su zatražili da se cijene povećaju ili da im Vlada odobri značajnije subvencije. Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni narednih dana, ali je problem što cijene brašna i energenata rastu brže od dinamike pregovora.

Pozitivna vijest sa regionalne berze je što je konačno nakon više mjeseci uzastopnog rasta zaustavljen taj trend kod kukuruza i soje. Cijene kukuruza na Novosadskoj berzi pala je prošle sedmice za 4,47 odsto a soje za 3,33 odsto. Ovo bi moglo uticati i da se zaustavi rast cijena stočne hrane, koje su za godinu udvostručene.

U Čikagu je cijena kukuruza nastavila rast za 5,71 odsto.

”Kod kukuruza tržište ostaje neodlučno između ponude koja se smatra dobrom i strahovanja od smanjenja površina sljedeće godine zbog skoka cijena đubriva. Rastuća cijena etanola takođe podržava tržište. Cijena kukuruza pronalazi podršku zbog kiše u kukuruznom pojasu”, navedeno je u analizi.

U Parizu je kukuruz poskupio za 1,92 odsto.

”U Francuskoj je požnjeveno 32% kukuruza do 18. oktobra, prema FranceAgriMer-u. Kukuruz pokazuje kašnjenje zrenja, što objašnjava kašnjenje žetve, i podiže cene za skorije isporuke”, naveli su iz Produktne berze.

Bonus video: