Zakaria novi šef EBRD u Crnoj Gori: Fokus rada će biti jačanje konkurentnosti privatnog sektora

Crna Gora, kako je rekao, posjeduje nevjerovatan potencijal u obnovljivim izvorima energije i veoma će se potruditi da sve prilike u tom smislu otključaju.

2959 pregleda 0 komentar(a)
Zakaria, Foto: EBRD
Zakaria, Foto: EBRD

Novoimenovani šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Remon Zakaria, od danas je zvanično preuzeo tu dužnost.

Zakaria, koji će iz Crne Gore obavljati svoje dužnosti, rekao je da se zaista raduje što će preuzeti novu ulogu i što će na terenu raditi sa sjajnim timom EBRD-a.

“Fokus našeg rada biće jačanje konkurentnosti privatnog sektora u zemlji, unapređenje integracija sa drugim regionalnim tržištima i ubrzanje tranzicije na zelenu energiju u Crnoj Gori”, kazao je Zakaria.

Crna Gora, kako je dodao, posjeduje nevjerovatan potencijal u obnovljivim izvorima energije i veoma će se potruditi da sve prilike u tom smislu otključaju.

Zakaria ima dvojno, italijansko i egipatsko državljanstvo i EBRD timu za energetsku efikasnost i klimatske promjene se pridružio u aprilu 2012.

Najprije je iz Istanbula radio na zelenim investicijama, dijalogu o politikama i na tehničkoj podršci, a zatim se 2016. godine preselio u London kako bi odatle pokrivao region juznog i istočnog Mediterana.

Zakaria je nakon toga postao rukovodilac tima stručnjaka za energetsku efikasnost i klimatske promjene, koji su se fokusirali na zelene građevine.

Zakaria dolazi u Crnu Goru nakon odlaska Japa Spreja, koji se pridružuje Evropskoj komisiji u Briselu.

Do danas je EBRD u Crnoj Gori investirao 700 miliona eura kroz 74 projekta.

Bonus video: