Intenziviran rad na osnivanju Kreditno-garantnog fonda Crne Gore

"Prva faza aktivnosti je uspješno realizovana. Urađen je Okvir i mapa puta za uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda Crne Gore koji uključuje i nacrt Zakona o ovoj instituciji, koji se oslanja na najbolje međunarodne prakse"

3080 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomskog razvoja intenzivno sprovodi aktivnosti kako bi se Kreditno-garantni fond, koji je neophodan za pomoć privredi u pristupu povoljnijem finansiranju, što prije stavio u funkciju.

“U prethodnom periodu, uz tehničku pomoć i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) intenzivno je sproveden niz aktivnosti kako bi se Kreditno-garantni fond što prije stavio u funkciju”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prva faza aktivnosti je uspješno realizovana. Urađen je Okvir i mapa puta za uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda Crne Gore koji uključuje i nacrt Zakona o ovoj instituciji, koji se oslanja na najbolje međunarodne prakse, iskustva iz drugih KGF-a širom svijeta, direktive Evropske komisije, pravni i regulatorni okvir Crne Gore, te specifičnosti crnogorskog poslovnog i finansijskog sektora.

Takođe, u toku su aktivnosti na otpočinjanju druge faze u okviru koje će se raditi na implementaciji, kapitalizaciji i operacionalizaciji Kreditno-garantnog fonda Crne Gore.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada, sagledavajući ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji, a imajući u vidu činjenicu da je najefikasniji kanal za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori bankarski sektor, kroz prvi i drugi paket mjera podrške privredi i građanima, pokrenula i druge mehanizme kako bi se ovi akteri finansijskog sistema dodatno uključili u dijelu podrške privredi.

“Osluškujući potrebe privrede, a na bazi tog sveobuhvatnog okvira pomoći, Vlada je prepoznala značaj osnivanja Kreditno-garantnog fonda, kao institucionalne potrebe Crne Gore, koji će dugoročno podržati rast i razvoj naše privrede”, navodi se u saopštenju.

Zadatak Kreditno-garantnog fonda je da omogući podršku razvoju i jačanju preduzeća, kroz izdavanje garancija na ime obezbjeđenja dijela kredita kojeg banka odobrava korisnicima sredstava po garantnim linijama, u slučaju da korisnici sredstava ne mogu ponuditi adekvatno obezbjeđenje kredita koje banka zahtijeva.

“Kreditno-garantni fond, kao nezavisna i održiva institucija, neophodan je za pomoć privredi u pristupu povoljnijem finansiranju tokom perioda koji prati povećani sistemski rizik. Pored podrške u vrijeme krize i povećanog rizika za finansiranje, Fond će biti dugoročni parner crnogorskoj privredi, dominantno segmentu mikro, malih i srednjih preduzeća, na putu ka razvoju i unapređenju biznisa”, rekli su iz Ministarstva.

Dodatno, kroztvaj mehanizam, država će omogućiti da do finansiranja dođu potencijalni preduzetnici sa dobrom biznis idejom, i zajedno sa onim koji već posluju, opstanu na tržištu i postanu konkurentni.

“Razvojna komponenta koju donosi Kreditno-garantni fond pospješiće crnogorsku ekonomiju i učiniti je diversfikovanom, a preduzećima i bankama stvoriti siguran okvir za buduću saradnju”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: