Keković: Poslodavci već pritiskaju radnike kako im ne bi povećali zarade

Zaposleni se prisiljavaju da potpišu izmjene ugovora u kojima im se smanjuje neto zarada ili da pređu na polovinu radnog vremena, kazao je Keković

9346 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Dio poslodavaca je već počeo sa pritiscima na zaposlene da umjesto ugovora na puno radno vrijeme potpisuju ugovore na polovinu radnog vremena i nižu neto zaradu, kako bi izbjegli obavezu da radnicima povećaju sadašnje zarade za dio dažbina koje država namjerava da smanji od januara, kazao je danas na konferekciji na novinare generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Prema planu "Evropa sad", Vlada planira da od januara ukine dažbinu za socijalno osiguranje na zaradu i uvedene neoporezivi dio zarade do 700 eura bruto, čime bi se neto zarade zaposlenih prosječno trebale povećati za 17 odsto. Takođe najavljeno je i povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 250 na 450 eura.

Smanjivanjem sadašnje neto zarade umjenom ugovora o radu sa zaposlenim, ovakvi poslodavci žele da zaposlenom i naredne godine nastave da isplaćuju isti zaradu a da umanjenje dažbina strpaju samo sebi u džep. Takođe prebacivanjem ugovora sa punog na polovinu radnog vremena (iako bi zaposleni vjerovatno i dalje u stvarnosti radio puno radno vrijeme), poslodavac bi radnika mogao prijaviti na polovinu minimalne zarade odnosno na 225 eura od januara, a zadržati za sebe razliku zarade i iznos smanjenih dažbina.

Keković je ovakve poslodavce nazvao vulgarnim kapitalistima, koji su ko zna kako došli do svog kapitala, kao i da biznisom ne mora svako da se bavi.

On je podsjetio da je pritisak na radnike za potpišu ugovor o radu koji je po njih gori krivično djelo jer u Krivičnom zakoniku piše "Ko se svjesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima iz rada kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine".

"Ne možemo se sami boriti protiv spriječavanja ovih zloupotreba, potrebno je da se uključe i sve državne institucije. Mi do sada nismo imali slučaj da je poslodavac krivično odgovarao zbog ugrožavanja prava radnika. Poslodavci zloupotrebljavaju institut o privremenim i povremenim poslovima, zloupotrebljavaju agencije za preuzimanje radnika, uslovljavali su i radnike da unaprijed potpišu blanko otkaz dok ih nismo spriječili unošenjem u zakon oabveze da se takava ugovor potpisuje ispred notara", kazao je Keković.

Iz Inspekcije rada je prije nekoliko dana saopšteno da će pratiti da li će poslodavci povećati zarade kada se smanje dažbine najavljujući da će za takve postupke izricati kazne. Međutim, ako poslodavac prethodno natjera radnika da potpiše izmjenu ugovora kojim će smanjiti neto zaradu i preći na rad u polovini radnog vremena, mići će da izbjegne povećanje neto zarade a razliku ostavi za sebe.

Bonus video: