Skupština Prijestonice usvojila odluku: Podsticaji za zapošljavanje lokalnog stanovništva na Cetinju

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan je objasnio da ako, na primjer, investitor i postojeći privrednik realizuje investiciju u biznis zoni, koja podrazumijeva ulaganje od minimum 300.000 eura i otvaranje minimum pet novih radnih mjesta, on ostvaruje pravo na davanje zemljišta u zakup do 30 godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 0,01 eura po metru kvadratnom

4192 pregleda 7 komentar(a)
Kašćelan za govornicom, Foto: Facebook/Prijestonica Cetinje
Kašćelan za govornicom, Foto: Facebook/Prijestonica Cetinje

Na sjednici Skupštine Prijestonice usvojena je odluka o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva na teritoriji Cetinja.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, rekao je da strateški pristupi razvoju traže ozbiljnost i vrijeme, uz uvažavanje tržišnih prilika, navika i realnosti, ali i mentaliteta sredine u kojoj se mjere donose.

Kašćelan je predstavljajući Odluku kazao da je siguran da je to dobar dokument koji je uvažio sve specifičnosti Cetinja, koji nijesu isključivo ekonomske prirode.

Prema njegovim riječima, Odluka propisuje da pravo na podsticaje imaju investitori i postojeći privrednici koji realizuju investicione projekte kojima se otvaraju nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, odnosno oni koji realizuju investicione projekte koji doprinose razvoju turizma i poljoprivrede.

„Podsticaji se određuju prema broju novih radnih mjesta, a u zavisnosti od oblika investiranja i mjesta investicije definisani su kroz programe podsticaja za investicije u biznis zonama i van njih, kao i kroz program podsticaja za proširenje djelatnosti postojećih privrednika koji posluju van biznis zona“, rekao je Kašćelan.

On je objasnio da ako, na primjer, investitor i postojeći privrednik realizuje investiciju u biznis zoni, koja podrazumijeva ulaganje od minimum 300.000 eura i otvaranje minimum pet novih radnih mjesta, on ostvaruje pravo na davanje zemljišta u zakup do 30 godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 0,01 eura po metru kvadratnom.

„Takav investitor ima pravo i na umanjenje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za 100 odsto, kao i poreza na nepokretnost za sve objekte koji su u funkciji investicije za prve tri godine nakon završetka izgradnje i 50 odsto na naredne dvije godine“, rekao je Kašćelan.

On je dodao da privrednik koji proširuje djelatnost na teritoriji Prijestonice koja ne pripada biznis zoni, a koja podrazumijeva investiciju od minimum 200.000 eura i otvaranje minimum tri nova radna mjesta, ostvaruje pravo, između ostalih, na finansijsku participaciju u iznosu od 2.400 eura za svako novootvoreno radno mjesto.

Prema riječima Kašćelana, tu participaciju će Prijestonica isplatiti u roku ne dužem od 24 mjeseca od dana zaposlenja nezaposlenog lica.

On je podsjetio i na projekat Placement, čiji je cilj obezbjeđivanje zapošljavanja, umrežavanja i obuke lokalnoj prehrambenoj industriji i entitetima u Crnoj Gori. “Kroz ovaj projekat cetinjskim privrednicima na raspolaganju su 22 granta, ukupno vrijedna 193,5 hiljada eura. Grantovi su raspoređeni u tri kategorije, pojedinačnih vrijednosti 5,5 hiljada, osam hiljada i 13 hiljada eura”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: