Žugić i Šeldon: Raditi na diverzifikaciji privrede

Žugić je kazao da je finansijska stabilnost u Crnoj Gori očuvana i tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa

1664 pregleda 1 komentar(a)
Šeldon i Žugić, Foto: CBCG
Šeldon i Žugić, Foto: CBCG

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić sastao se sa novim šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom.

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, prezentovao aktuelne podatke u vezi sa makroekonomskom situacijom, kao i stanjem u bankarskom sektoru. "Nakon recesije u 2020. godini, u tekućoj godini se očekuje rast crnogorske ekonomije, izražen dvocifrenim brojem, čemu će najviše doprinijeti pozitivni trendovi u uslužnom sektoru, posebno u turizmu", naveli su iz CBCG. Sagovornici su se, dodaju, saglasili u ocjeni da u narednom periodu treba raditi na diverzifikaciji crnogorske privrede, u cilju smanjenja njene zavisnosti od eksternih faktora.

„Sve ključne indikatore poslovanja banaka karakterišu pozitivni trendovi“, istakao je Žugić i dodao da je ove godine nastavljen trend rasta depozita i kreditne aktivnosti. „Finansijska stabilnost u Crnoj Gori očuvana je i tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, što je, između ostalog, rezultat i dobro targetiranih privremenih mjera koje je Centralna banka kreirala u cilju olakšavanja posljedica pandemije privredi i građanima, ali i rezultat zdravih bilansa banaka prije izbijanja pandemije“, saopštio je Žugić.

Guverner se Šeldonu na tehničkoj pomoći koju će ta institucija pružiti CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a.

Šeldon je istakao da Svjetska banka ostaje posvećena unaprjeđenju saradnje sa Crnom Gorom, te da će buduća podrška biti definisana kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji je u pripremi, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: