EPCG predstavila projekte Solari: Već predato 250 prijava

Za projekat Solari mogu da se prijave i vlasnici nelegalnih objekata i objekata za koje je legalizacija u toku

14993 pregleda 25 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Za projekat postavljanja solarnih panela na kuće i privredne i javne objekte Solari 3000+ za domaćinstva i 500+ za pravna lica od ponedjeljka, kada je objavljen javni poziv već je predato 250 prijava iako je rok za prijave još 60 dana. Ukoliko bude više prijava od 3.000 za građena i 500 za pravna lica, odmah će biti nastavljen projekat Solari 10.000+. Za projekat mogu da se prijave i vlasnici nelegalnih objekata i objekata za koje je legalizacija u toku, a Elektroprivreda, Ministarstva ekologije i prostornog planiranja i opštine će pronaći formu kako bi se omogućilo postavljenje solarnih panela i na takve objekte.

To su kazali predstavnici Elektroprivrede i Eko-fonda na današnjem predstavljanju projekta. Od ukupne vrijednosti postavljanja solarnih panela trošak od 20 odsto će bespovratno finasirati Eko-fond, a preostali iznos će sada platiti EPCG kojoj će korisnici taj novac vraćati kroz višegodišnje rate, a mjesečni iznos biće jednak ili manji od sadašnjeg računa za struju. Nakon otplate korisnici će imati svoj izvor besplatne električne energije, a višak proizvodnje moći će prodati EPCG.

Đukanović: Kod ovog projekta su svi na dobitku

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je kazao da su kod ovog projekta svi na dobitku i korisnici i EPCG.

„Građanima koji žve u kućama moći će instalisati fotonaponski sistem čija je snaga od tri, pet, sedam ili 10 kilovati, zavisno od odnosa dosadašnje potrošnje i mogućnosti proizvodnje. Svima koji budu predali zahtjeve naši zaposleni će obići kuće uraditi mjerenja i dati proračun moguće proizvodnje po godinima. Garancija na opremu je 25 godina kloju mi dobijamo od proizvođača i ona će biti prenijeta na korisnike. Naša firma 'Solari gradnja' će instalisati sistem i servisirati ga u slučaju nekih kvarova“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je ovim i EPCG na dobitku zbog rasta cijena struje na međunarodnim berzama.

"Megavat struje mi sada isporučujemo potrošačima za oko 45 eura, a na evropspkim berzama sada je cijena oko 200 eura. Tako da ćemo mi količinu struje koju sada isporučujemo potrošačima koji budu učestvovali u ovom projektu, moći da izvezemo i prodamo po većoj cijeni", kazao je Đukanović.

Montaža prvih sistema već u februaru

Predstavnici EPCG su naveli da je javnim pozivom za nabavku opreme, koji se završava 15. novembra, predviđeno da se u roku od 75 dana isporuči polovina naručene opreme. Oni su naveli da bi instalisanje prvih sistema korisnicima moglo početi u februaru, ako ne bude žalbenih postupaka na tenderu.

Đukanović je kazao da je u odnosu na prethodne projekte pojednostavljeno prijavljivanje korisnika, koji samo treba da se prijave preko sajta EPCG ili popunjavanjem formulara na šalterima Snadbjevanje EPCG, gdje plaćaju račune za struju.

On je naveo da će službe EPCG pripremiti svu dokumentaciju, kao i da građanin ne uzima nikakav kredit kod banke niti daje mjenicu.

Nakon prijava će se napraviti rang lista a prednost će zavisiti samo od tehničkih uslova i dosadašnjeg prosječnog računa.

Da se prijave i oni koji imaju nelegalne objekte

Na pitanje "Vijesti" da li korisnici mogu biti i oni koji imaju nelegalne objekte ili su u procesu legalizacije, Đukanović je kazao da što se tiče EPCG to nije problem i da će oni gdje postoji brojilo i zakonski uslovi instalirati sistem, ali da Ministarstvo i opštine treba da nađu način da se taj problem riješi.

"Ako neko već živi u kući, ima priključak na mreži EPCG, vjerovatno se takvi objekti neće rušiti", kazao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da ova projekat ide u korak sa vremenom i novim energetskim i zelenim ciljevima Evrope.

„Dovesti građane u poziciju da sami proizvode električnu energiju jeste veliki uspjeh. Treba omogućiti svim građani koji imaju uslove i čija domaćinstva imaju solarni potencijal da učestvuju u ovom projektu, koji je svojevrsna energetska revolucija", kazao je Rovčanin.

Menadžer projekta Bojan Đordan, kazao je da ovaj projekat omogućava jednostavni tehnički priključak na mrežu i da je velika prednost što se proizvodnja obavlja na mjestu potrošnja, jer nema gubitaka u prenosu i mreži.

On je naveo da će građani za iznos mjesečnog računa moći da otplaćuju svoju solarnu elektranu na perid od najviše desetak godina, nakon čega će besplatno proizvoditi električnu energiju za sebe a višak će moći plasirati EPCG koja će imati obavezu da ga otkupi.

Da nije 17 miliona dato vlasniku KAP-a, subvencije bi bile 40 odsto

Izvršni direktor Eko-fonda Draško Boljević kazao je da ta institucija učešćem u ovom projektu kroz subvencije građanima i privredi ispunjava jednu od svojih misija - proizvodnju zelene energije.

Đukanović je podsjetio da je bivša Vlada Duška Markovića Vlasniku KAP-a isplatila 17 miliona eura za kredite zbog navodnog smanjenja CO2, a da su to uplatili u državni Eko-fond, što je kako tvrdi trebalo uraditi, sada bi subvencije Eko-fonda u ovom projektu iznosile 40 odsto.

On je naveo i da je bio na sastanku predstavnika Ministarstva prostornog planiranja i opština, ali da očekuje dogovor oko mogućnosti prijavljivanja i za nelegalne objekte jer mnogi dijelovi opština nisu pokriveni planovima ni na primorju.

Bonus video: