akcenat na podršku mladima u seoskim područjima

Stijović: Unapređenje ruralne infrastrukture na Žabljaku uslov za dalji razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma

Stijović je, dodaje se, naglasio da proizvođači krompira sa Žabljaka, gdje se proizvodi 40 odsto ukupnog sjemenskog krompira u Crnoj Gori, predstavljaju dobar primjer domaćinskog rada, naglasivši da će ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti daljem razvoju ratarske proizvodnje

5226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MPŠV
Foto: MPŠV

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović najavio je intenzivnu podršku razvoju mjera ruralne infrastrukture i ruralnog turizma, sa akcentom na podršku mladima u seoskim područjima na Žabljaku.

On je danas sa državnim sekretarom Nebojšom Veličkovićem, generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu Miroslavom Cimbaljevićem i načelnikom Direkcije za stočarstvo Rankom Bogavcem boravio u radnoj posjeti opštini Žabljak.

Iz Ministarstva su saopštili da je Stijović razgovarao sa predsjednikom opštine Veselinom Vukićevićem i saradnicima o aktuelnoj situaciji poljoprivredne proizvodnje na Žabljaku i infrastrukturnim projektima koji bi se mogli realizovati u najskorijem periodu.

Kako navode, na sastanku su predstavljeni modeli za rješavanje problema poljoprivrednih proizvođača u opštini, prevashodno u sektoru stočarstva i unapređenju uslova biljne proizvodnje .

Stijović je, dodaje se, naglasio da proizvođači krompira sa Žabljaka, gdje se proizvodi 40 odsto ukupnog sjemenskog krompira u Crnoj Gori, predstavljaju dobar primjer domaćinskog rada, naglasivši da će ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti daljem razvoju ratarske proizvodnje.

Sagovornici su razgovarali o realizaciji IFAD i IPARD razvojnih projekata na teritoriji opštine, kao i o realizaciji javnog poziva o ruralnom turizmu, koji predstavljaju snažne razvojne šanse za Žabljak.

Na sastanku su takođe istaknuti i specifični problemi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači na Žabljaku, uz razmatranje najboljih rješenja o izmještanju štalskih i pomoćnih objekata koji se nalaze u centru grada.

"Predstavljene su načelne mjere iz Agrobudžeta za iduću godinu, koje će doprinijeti uspješnijoj i kvalitetnijoj poljoprivrednoj proizvodnji i održavanju nivoa proizvodnje na teritoriji opštine, naročito u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, po kojima je Žabljak prepoznatljiv", navodi se u saopštenju.

Iz tog resora su kazali da je Vukićević izrazio zadovoljstvo posjetom, istakavši uvjerenje da će u narednom periodu Opština i Ministarstvo imati još intenzivniju saradnju.