KOMISIJA ZA KONTROLU PRIVATIZACIJA

Raspravljaće o prodaji "Avale", Đukanovića će saslušati Odbor za antikorupciju

Elitni budvanski hotel sa zemljištem prodat Bećiroviću i Lazurenku za 3,2 miliona, Danci nudili 7,5 miliona

13270 pregleda 13 komentar(a)
Hotel "Avala", Foto: Boris Pejović
Hotel "Avala", Foto: Boris Pejović

Komisija za kontrolu privatizacija usvojila je inicijativu da u plan kontrole privatizacija uvrsti i prodaju hotela "Avala" 2004. godine, ali je odustala od saslušanja tadašnjeg predsjednika Savjeta za privatizaciju i sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića zbog najave da će on o tome ali i drugim privatizacijama biti saslušan pred Odborom za antikorupciju.

Ovaj hotel sa pripadajućim zemljištem je iz vlasništva Budvanske rivijere prodat 2004. za ukupno 3,2 miliona eura firmi “Beppler & Jacobson Ltd”, iza koje su tada stajali Zoran Bećirović i Igor Lazurenko. Danska kompanija “Merienlist hoteli i kasina” je nudila 7,5 miliona eura.

Savjet je uz obrazloženje da danska kompanija navodno nije na vrijeme dostavila potrebnu dokumentaciju, poništila tender.

Bećirović i njegov ruski partner su se žalili na odluku Savjeta da poništi tender i tražili da se ugovor o prodaji dodijeli njima kao drugorangiranima. Konačnu odluku je na kraju donio Sud, u čijem je vijeću bila Ana Đukanović, sestra tadašnjeg premijera i predsjednika Savjeta za privatizaciju koji je prodavao hotel. Presuda je bila da se hotel sa svim zemljištem na najboljoj lokaciji u Budvi proda Bećiroviću i njegovom partneru po cijeni od 3,2 miliona eura.

Đukanović je kasnije postala pravni savjet kompanije “Beppler & Jacobson Ltd”.