Vučinić i Kovačević: Tužilaštvo da uđe u Metalac

Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević o situaciji u nikšićkom preduzeću

7581 pregleda 9 komentar(a)
Stečaj:Katanac na fabrici Metalac, Foto: Svetlana Mandic
Stečaj:Katanac na fabrici Metalac, Foto: Svetlana Mandic

Novo državno tužilaštvo, a ne postojeće, trebalo bi da se pozabavi dešavanjima u nikšićkoj fabrici MetalacTermochem koja je u stečaju od 21. oktobra ove godine, a gdje radnici iz sterčajne mase neće moći da naplate svoja potraživanja zato što firma nema imovinu.

To su za “Vijesti” kazali predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Radnicima je prije dva dana stečajni upravnik firme Dragan Smolović kazao da se ne nadaju naplati potraživanja pošto firma nema imovinu.Oni traže da im se isplate sve zarade od dana prekida proizvodnje u decembru 2019. godine, kao i novembarska i trećina oktobarske plate iz 2019.godine. Uz to, tražiće i otpremine.

Metalac iz stečaja je u avgustu 2016. godine prodat češkoj kompaniji Termochem, vlasnik je osnovao dvije firme - jednu, Termochem Spol na koju se vodi imovina, a drugu Metalac Termochem gdje su bili zaposleni radnici koji će po drugi put na Biro rada.

Vučinić smatra da je za sadašnju situaciju odgovoran Privredni sud, a da ima posla i za novo tužilaštvo.

Vučinić
Vučinićfoto: Luka Zeković

”Za stečajne postupke odgovoran je Privredni sud. Pošto je Privredni sud prodavao imovinu Metalca, odgovornost prvenstveno leži na sudijama i stečajnom upravniku. Ko je i na kakav način dozvolio da se prave dvije firme, od kojih je jedna vlasnik imovine, a druga zapošljava radnike, to je nakon ovakvog epiloga posao za novo tužilaštvo”, kazao je Vučinić.

Kovačević traži rješenje

U Centralnom registru privrednih subjekata piše da je firmu Metalac Termochem, koja je registrovana 2. avgusta 2016. sa kapitalom od jednog eura, osnovala kompanija Termochem Spol S.R.O. iz Praga, koja je nakon mjesec i po registrovala predstavništvo za Crnu Goru.

”Čudno je da kompanija koja je vlasnik firme, u ovom slučaju Termochem SPOL. S.R.O. odnosno dio stranog društva, izdaje svoja postrojenja firmi Metalac Termocehm koja je domaća firma. Sa kojom namjerom se to radilo? Vidimo da su radnici obespravljeni do te mjere da ne mogu naplatiiti jedan euro iz svoje firme, jer je stečajna masa vrijednosti približno nuli. Namjera je jasna, raspregnuti privatnu imovinu firme, od firme sličnog imena koja zapošljava radnike i eventualno pravi gubitke. Dok je profit od rada zaposlenih Metalac Termochem izvlačen tako što su im iznajmljivane mašine i postrojenja Tremochem SPOL,svoju privatnu firmu Termochem SPOL je zaštitio posljedica lošeg poslovanja”, istakao je Vučinić.

Kovačević je kazao da prema njegovim informacija Metalac još nije prodat, kao i da sigurno ima elemenata za tužilaštvo, ali ne za aktuelno, već za novo i profesionalno koje bi trebalo da imamo u budućnosti.

Kovačević
Kovačevićfoto: Luka Zeković

”Založio sam se da nađem više zainteresovanih kupaca koji su spremni da kupe imovinu, pokrenu proizvodnju i zaposle radnike. Mislim da su šanse povoljne za pozitivan rezultat po tom pitanju ali dok to ne bude ne smijem ništa da tvrdim. Ulažemo puno truda da ovaj problem riješimo i radnicima pomognemo, iako to nije u našoj nadležnosti ali je ovo zajednički problem svih nas, ne samo radnika koji su ostali bez posla u Metalcu. Zato svako treba da doprinese koliko može da se ova situacija riješi”, kazao je Kovačević.

Istorijat

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac, a preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika. Mladenović je, zbog duga od oko tri miliona eura i, kako je tada kazao, nemogućnosti rada u Crnoj Gori, 2012. godine pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju preduzeća. Paralelno sa tim on osniva novu kompaniju Montevar inžinjering, na istoj lokaciji, sa istim mašinama.

”Pomagao sam koliko sam mogao, ulagao sedam godina, ali ne može se više. Pakujem kofere i idem iz Crne Gore”, kazao je tada Mladenović i otišao.

Firmu je prodao Nikoli Furundžiću, kome je država dala garancije za kredit od 1,5 miliona eura. Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono- razvojnom fondu, koji je garantovao za kredit. I Furundžić je spakovao kofere i otišao.

Krajem decembra 2014.godine u Privrednom sudu je potpisan ugovor o jednogodišnjem zakupu sa beogradskim preduzećem Iskra Promont, u vlasništvu Dejana Stabovića. Proizvodnja je prekinuta u novembru naredne godine, jer je Elektroprivreda, zbog dugovanja, isključila struju.

Krajem 2014.godine uveden je stečaj, da bi dvije godine kasnije, firma bila prodata češkoj kompaniji Termochem za 330 hiljada eura. Česi su preuzeli obavezu da isplate i potraživanja prema radnicima koja su za 18 zaostalih zarada prije stečaja iznosila, 627.579 eura, zatim 220 hiljada eura po osnovu razlike u platama, kao i potraživanja na ime drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura za 23 bivša radnika koji su 2012. godine, prilikom likvidacije fabrike, ostali bez posla. Pomenuta dugovanja su isplatili.

Iako je proizvodnja u Metalcu prekinuta 27. decembra 2019. godine zbog, kako su radnici više puta isticali, nedostatka gasa i sirovina, do njenog nastavka, koji je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nije obezbijeđen novac za nastavak proizvodnje, te da je matična firma iz Češke u finansijskim problemima, nije došlo. Opet je vlasnik spakovao kofer i otišao, a radnici su po ko zna koji put ostavljeni na cjedilu. Ukoliko se radnicima niko iz Vlade ne obrati do kraja sedmice, oni su najavili proteste ispred Vlade.

”Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja do juče nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa situacijom u Metalcu i sa položajem radnika.

Bonus video: