Anđušić: Vlada da spriječi teške posljedice po pekarsku industriju

Ako dođe do uvećanja cijene hljeba, to će biti direktan udar na budžet građana, ističu iz DPS-a

1987 pregleda 11 komentar(a)
Anđušić, Foto: DPS
Anđušić, Foto: DPS

Trenutno stanje u pekarskoj industriji je došlo do praga pucanja i ukoliko Vlada uskoro ne bude preduzela konkretne mjere, sadašnja neodrživa situacija dovešće do teških posljedica za tu granu privrede, ali i sve građane, kazao je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić.

"Od dolaska ove vlasti cijene svih ulaznih sirovina u pekarskoj proizvodnji su u kontinuitetu rasli, da bi danas dostigle vrtoglave visine. Naime, od septembra prošle godine cijena brašna od 250 eura po toni dosegla je rekordnih 400 eura po toni", saopštio je on.

U istom periodu, dodaje, cijena kvasca i aditiva je skočila za 50, ulja 70 odsto, sa "dodatnom tendencijom rasta kojoj se ne nazire kraj".

"Ako se uzme u obzir da je cijena energenata u stalnom porastu i da je samo u ovoj godini čak 14 puta došlo do promjene cijene goriva na više, dolazimo do činjenice da je aktuelna vlast pekarski sektor dovela u tešku poziciju, te ugrozila njihovu egzistenciju i dalji opstanak. Zbog navedenog abnormalnog rasta inputa u procesu proizvodnje, neminovno da su predstavnici pekarske industrije prinuđeni korigovati cijenu, što je direktna posljedica stanja do kojeg je dovela aktuelna Vlada", kazao je Anđušić.

Ako dođe do uvećanja cijene hljeba, to će biti direktan udar na budžet građana, ističe on.

"Ukoliko pak do toga ne dođe, neminovno je da bi se došlo do situacije koja vodi ka tome da jedna grana privrede bude pred gašenjem."

"Vlada i resorna ministarstva poljoprivrede i ekonomskog razvoja nijesu prepoznali navedene probleme, pa su tako svojim (ne)postupanjem i proizvodnju 'svete hrane' doveli u pitanje", zaključio je Anđušić.

Bonus video: