ZZZ realizuje još dva programa osposobljavanja za 560 nezaposlenih

Zaključiće ugovore sa 112 izabranih izvođača i započeti sprovođenje programa "Osposobljavanje za samostalan rad“ i "Osposobljavanje za rad kod poslodavca“

5551 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) realizovaće još dva programa "Osposobljavanje za samostalan rad“ i "Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ u cilju povećanja zapošljivosti srednjoškolaca sa evidencije Zavoda – odlučio je Upravni odbor ZZZ na sjednici kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević.

Zavod će, navodi se u saopštenju, zaključiti ugovore sa 112 izabranih izvođača i započeti sprovođenje dva programa, za 560 nezaposlenih lica iz evidencije Zavoda.

Za finansiranje ovih programa Upravni odbor Zavoda odobrio je ukupno 1.377.264 eura, odnosno 688.63 eura po programu.

"Programi će se realizovati u saradnji sa poslodavcima koji će sa nezaposlenim licima uključenim u programe zaključiti ugovore o radu, u trajanju od šest mjeseci. Program "Osposobljavanje za samostalan rad“ ima za cilj povećanje zapošljivosti i zaposlenosti 280 nezaposlenih lica III i IV nivoa obrazovanja, bez radnog iskustva u području rada stečene kvalifikacije nivoa obrazovanja", kazali su.

Istovremeno, program "Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ doprinijeće povećanju zapošljivosti i zaposlenosti 280 nezaposlenih lica "čija znanja, vještine i kompetencije nijesu dovoljne za obavljanje poslova određenih radnih mjesta".

"Mjesečno učešće Zavoda u finansiranju ovih programa osposobljavanja je 409,90 eura, po učesniku programa. Programi će se realizovati u saradnji sa poslodavcima koji će sa nezaposlenim licima uključenim u program zaključiti ugovore o radu, u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Očekivanja su da će oba programa učesnicima omogućiti sticanje znanja, vještina i kompetencija potrebnih za samostalno obavljanje poslova u stečenom nivou obrazovanja te da će poslodavci određeni broj angažovanih lica zadržati i po isteku programa", piše u saopštenju UO ZZZ.

Bonus video: