Od Kašćelana prinudno naplaćuju porez

U dva rješenja u koje su "Vijesti" imale uvid piše da Kaščelan prethodne četiri godine nije plaćao porez i turističku taksu za osam stanova u stambenoj zgradi na Jadranskoj magistrali

25326 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada u kojoj su Kašćelanovi stanovi, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 13 hiljada eura poreskog duga od Kotoranina Slobodana Kašćelana, navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, jer prethodne četiri godine nije plaćao porez na nepokretnost i turističku taksu za za osam stanova koje posjeduje u stambenoj zgradi na Jadranskoj magistrali, na ulazu u Budvu, u naselju Komoševina.

To piše u dva rješenja u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje je opštinska Uprava lokalnih javnih prihoda donijela, te krajem septembra i oglasila pozivajući poreskog dužnika da izmiri dugovanje.

Prvo rješenje se odnosi na 2018. i 2019. i Kašćelan je dužan da izmiri ukupno 9.576 eura od kojih se 6.331 eura odnosi na porez na nepokretnost, 1.466 eura na turističku taksu, a ostatak na kamatu. Drugo rješenje se odnosi na 2020. i 2021. i na iznos je 3.608 eura od kojih se 2.762 eura, 814 eura za turističku taksu, a ostatak za kamate.

Opština Budva je još prije šest godina upisala hipoteku na na stanove od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata, što je ukupno 406 kvadrata, zbog poreskog duga od 5.545 eura, da bi tri godine kasnije, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 eura.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Osim Opštine, Kašćelanove stanove je blokiralo i Specijalno državno tužilaštvo, na osnovu čijeg zahtjeva je Viši sud prije tri gdine početkom novembra donio privremenu mjeru koja i dalje ja upisana na imovnu kontroverznog Kotoranina.

Inače, Kašćelan se nalazi se u istražnom zatvoru u Spužu. Niame, u akciji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković iz Herceg Novog, Kotorani Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Zoran Kažić, kao i Podgoričanin Darko Prelević. Oni su osumnjičeni da su, kao dio kriminalne grupu koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti i Podgoričanin Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još jedan pokušaj ubistv. Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnijela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bjekstvu.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krajem oktobra optužncu protiv Slobodana Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljneog držanja oružja i ekplozivnih materija.

U Višem sudu u toku je suđenje protiv Kašćelana koji je optužnicom Specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, zajedno sa Igorom Božovićem, označen kao organizator kriminalne grupe iz Kotora.

Optužnicom su Kašćelan i Božović organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge, pranjem novca. Oni su navodno bili zaduženi za planiranje i vršenje krivičnih djela, ali i davanje uputstava i naredbe ostalim članovima kriminalne organizacije. Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda - zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.

Uprava lokalnih javnih prihoda, na čijem je čelu Vesna Kovačević, uspjela je ove godine da ostvari rekordnu naplatu poreza, čak 15 miliona eura će biti inkasirano, pet miliona eura više nego što je budžetom bilo predviđeno. Uprava je donijela na desetine rješenja za prinudnu naplatu poreza kako od građana, tako i od kompanija, a bokirano je oko 130 nekretnina na ime poreskog duga.

Upisivanje hipoteke omogućeno je zakonom, kako bi se država, a i lokalne uprave osigurale da mogu prodajom naplatiti potraživanja na ime poreza na nepokretnost. Tako nešto omogućeno je Zakonom o poreskoj administraciji, u kojem piše da se postupak prinudne naplate preduzima kada obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave.

Bonus video: