Uskoro treći javni poziv za dodjelu drveta u dubećem stanju

Iz Uprave za šume rekli su da će cijena nositi maksimalno 80 bodova, dok će zaposlenost i uticaj na razvoj lokalne ekonomije biti vrednovani sa po maksimalnih deset bodova

6072 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Uprava za šume
Foto: Uprava za šume

Uprava za šume uskoro će objaviti treći javni poziv za dodjelu drveta u dubećem stanju, u kojem će biti izmijenjena metodologija vrednovanja ponuda, najavio je vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović.

Kako je saopšteno iz Uprave za šume, on je danas, sa svojim saradnicima, upriličio sastanak sa predstavnicima finalnih drvoprerađivača iz Rožaja, kako bi pokušali da zajednički pronađu rješenje za njihov problem.

„Oni su nedavno putem medija javno izložili svoj problem, naglašavajući da su ostali bez posla nakon 20 godina rada, sa obzirom na to da nijesu dobili sirovinu koja je dodjeljivana putem javnih poziva, čime je ugrožen opstanak više od deset preduzeća, od kojih se najmanje pet bavi finalnom drvopreradom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na osnovu njihovog dopisa, kao i javnog poziva za pomoć, Pejović upriličio sastanak na kojem su predstavnici rožajskog Udruženja drvoprerađivača „Brojni laz“ iznijeli zamjerke i probleme oko davanja šuma na korišćenje i problematike oko kriterijuma bodovanja preduzeća.

„Nakon izlaganja problema sa kojima su suočeni, Pejović ih je upoznao sa budućim planovima u sferi šumarstva i najavio uskoro objavljivanje trećeg javnog poziva za dodjelu drveta u dubećem stanju, u kojem će biti izmijenjena metodologija vrednovanja ponuda“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave za šume rekli su da će cijena nositi maksimalno 80 bodova, dok će zaposlenost i uticaj na razvoj lokalne ekonomije biti vrednovani sa po maksimalnih deset bodova.

„Iako bi takvi kriterijumi bili prihvatljivi za predstavnike tog udruženja, problem je što je u trećem javnom pozivu, po godišnjem programu gazdovanja šumama za ovu godinu, ostalo samo jedno odjeljenje u PJ Rožaje, čija količina nije dovoljna za proizvodne kapacitete tih preduzeća“, navodi se u saopštenju.

Pejović je ukazao drvoprerađivačima da je u PJ Rožaje od 2007. godine uočen pad kvaliteta šuma i da je evidentan pad sječivih godišnjih etata, kao i da postoji veliki broj drvoprerađivača, a malo drvne zapremine koja se dodjeljuje

„Sa obzirom na to da su u izradi Programi gazdovanja za nekoliko Gazdinskih jedinica u PJ Rožaje, očekuje se da će u narednoj godini biti značajno veća količina drvne zapremine koja će biti dodjeljivana kroz javne pozive, što daje nadu za te drvoprerađivače“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je usaglašeno da se mora pronaći relevantan način za bodovanje finalne proizvodnje i prerade drveta u javnim pozivima, sa obzirom na njen značaj za kompletnu ekonomiju države.

„U konstruktivnom razgovoru sa drvoprerađivačima, došlo se do brojnih predloga i sugestija, koje će biti detaljno razmatrane od strane Uprave za šume za iduću godinu, kako bi se u budućem periodu izbjegli ovakvi i slični problemi sa kojima se susreću posebno ona preduzeća koja se istinski bave finalnom drvopreradom“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: