Poslanici i vlasti i opozicije izrazili oprez za projekat "Evropa sad", traže dodatne analize

"Protiv plana nemamo ništa, ali je potrebna ozbiljna analiza. Ne vidim ekonomska kretanja koja bi mogla pokazati da je to moguće", kazao je predsjednik SNP-a Vladimir Joković

9341 pregleda 47 komentar(a)
Foto: Screenshot/RTCG
Foto: Screenshot/RTCG

Maršalov plan ima nedostatke i nije dovoljno ozbiljan, ocijenio je član predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević dodajući da taj program ne nudi mogućnost da se nedostajuća sredstva pokriju novim prihodima.

Rakočević je za Televiziju Crne Gore kazao da taj program nije realan, već da je riječ o političkoj kampanji članova vlade.

"Imamo između 300 do 400 miliona eura nedostajućih sredstava. Ako postoji prihod koji može pokriti ova nedostajuća sredstva, onda je to u redu. Ipak, nema ga. Analiza nije dovoljno ozbiljna", kazao je Rakočević.

Kako prenosi portal RTCG, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je kazao da u toj partiji nijesu do detalja upoznati sa ostvarivošću plana.

"Protiv plana nemamo ništa, ali je potrebna ozbiljna analiza. Ne vidim ekonomska kretanja koja bi mogla pokazati da je to moguće", kazao je Joković.

On je dodao da, kao poslodavac, misli da će doći do velikog otpuštanja radnika jer "mnoge firme neće moći da finansiraju povećanje zarada".

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović je kazala da je skeptična jer nije vidjela detaljnu analizu.

"Takođe, nemamo najavu novih investicija koje bi pokrenule investicioni ciklus i privredne aktivnosti. Takođe, bojim se da će naši privrednici naći način da izbjegnu obaveze", kazala je Popović.

Član Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Boris Mugoša iz Socijaldemokrata kaže da nedostaju ozbiljne analize, koje su preduslov za ocjenu plana.

"Analiza koja je objavljena prilično je aproksimativna, sve je procijenjeni efekat, nemamo konkretne cifre. Nije lako oponirati planu. Podigla su se očekivanja građana", rekao je Mugoša.

On je dodao da je plan marketinški dobro osmišljen, ali da je riječ o "ozbiljnom pakovanju nedovoljno ozbiljnog materijala".

"Da je ovo plan za tri ili četiri godine on bi konceptualno dobio moju podršku, osim kod ukidanja doprinosa za zdravstvo", kazao je Mugoša.

Bonus video: