Spajić: Projekat "Evropa sad" dobio podršku od Đentilonija, vraćamo se sa konkretnim stvarima

"Nadamo se da će parlamentarci sa svih strana podržati program Evropa sad i mislimo da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji", izjavio je Spajić

10715 pregleda 35 komentar(a)
Spajić, Milatović i Đentiloni, Foto: MEK
Spajić, Milatović i Đentiloni, Foto: MEK

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je danas da je projekat "Evropa sad" dobio podršku od evropskog komesara za ekonomiju Paola Đentilonija.

"Drago nam je da je ponudio čak i konkretne stvari, kao što je tehnička podrška iz njegovih direktorata. Vraćamo se u Crnu Goru sa nekim konkretnim stvarima iz Brisela", izjavio je Spajić nakon sastanka.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da su se Spajić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastali danas u Briselu sa Đentilonijem.

U saopštenju se navodi da je u toku razgovora Spajić upoznao Đentilonija komesara sa programom "Evropa sad", "čiji je cilj da kroz set poreskih politika obezbijedi dominaciju socijalne pravde i bolji životni standard svih građana Crne Gore".

Kako je naveo Spajić, "dobili su pohvale i za pristup u pravljenju političkog konsenzusa oko ovog pitanja".

"Ovo je jedno pitanje gdje se Crna Gora može okupiti, sa različitih političkih spektruma i mislimo da je dobra prilika da se desi presedan koji se i desio tokom sjednice Socijalnog savjeta, gdje smo imali i sindikate i predstavnike privrede, a koji su zajedno podržali ovaj program. Nadamo se da će parlamentarci sa svih strana podržati program Evropa sad i mislimo da će to biti presedan koji će Crnu Goru da uvuče u jedan poces ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji", izjavio je Spajić.

On je rekao i da su "građani Crne Gore veoma zadovoljni zbog najavljenih reformi i da u stalnoj komunikaciji cijeli njegov tim dobija veliku podršku".

"Upravo građanima i parlamentarnoj većini se šalje snažna poruka koju ne smiju ignorisati", kazao je Spajić.

Iz MEK su saopštili da je "tokom sastanka našoj delegaciji upućena snažna poruka podrške za razvojne projekte naše zemlje koji između ostalog obuhvataju jednu od ključnih reformi u Crnoj Gori, Evropa sad".

"Komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni je pohvalio napore Crne Gore u pogledu stabilizacije javnih finasija. On je kazao da je bio veliki izazov za vlasti u Crnoj Gori da adekvatno odgovore padu ekonomske aktivnosti koji je bio najveći u Evropi za 2020. godinu i apostrofirao značaj mjera podrške koji je Vlada Crne Gore usvojila kao pomoć privredi i građanima, što je itekako uticalo na oporavak turističke privrede. Komesar je takođe iskazao podršku Vladi Crne Gore na putu evropskih integracija", piše u saopštenju MEK.

Milatović je nakon sastanka rekao da Đentiloni bio jako zadovoljan dostignućima koje su mu prezentovali, a koja se "tiču ekonomskog oporavka u Crnoj Gori i jednog velikog dijela strukturnih reformi koje smo u prethodnih 10 mjeseci uspjeli da realizujemo".

"Takođe, sastanak je bio dobra prilika da diskutujemo o jako ambicioznim planovima koji ova Vlada ima za naredni period. Prezentovali smo mu program EVROPA SAD i dobili smo snažnu podršku", izjavio je Milatović nakon sastanka.

Iz MEK je saopšteno i da će "Milatović i Spajić održati niz veoma značajnih sastanaka sa predstavnicima evropskih institucija na kojima će se razgovarati o planu budućeg razvoja Crne Gore, a koji za cilj imaju usklađivanje potencijala naše zemlje sa životnim standardom građana".

Program "Evropa sad" predviđa značajno smanjenje dažbina na zarade, povećanje minimalne zarade na 450 eura i dovođenje prosječne na neto iznos od 700 eura.

Povezani članci

05. Novembar 2021.

INFOGRAFIKA - Ministri garantuju da će biti bolje

Ovim predlogom predlažu se tri poreske stope - na dobit do 100.000 eura ostaće sadašnja stopa od 9 odsto, dok će na razliku od 100.000 do 1,5 miliona eura iznositi 12 odsto, a na iznos od preko 1,5 miliona eura 15 odsto. Ovim izmjenama se planira prihodovati dodatnih 25 miliona eura.

Bonus video: