Predloga za valorizaciju Solane ni na vidiku

Ministarstva ekonomskog razvoja, finansija, ekologije i poljoprivrede nijesu uradila predlog za valorizaciju zemljišta Solane, iako ih je Vlada 22. jula obavezala da taj posao završe u roku od 60 dana

21778 pregleda 10 komentar(a)
Njemačka želi da pokrene proizvodnju: Solana, Foto: Savo Prelevic
Njemačka želi da pokrene proizvodnju: Solana, Foto: Savo Prelevic

Ministarstva ekonomskog razvoja, finansija, ekologije i poljoprivrede nijesu uradila predlog za valorizaciju zemljišta Solane “Bajo Sekulić”, iako ih je Vlada 22. jula obavezala da taj posao završe u roku od 60 dana. Rok za završetak posla probijen je za sada oko mjesec i po, a “Vijesti” nijesu mogle doći do odgovora na pitanje kada će predlog valorizacije biti završen i dostavljen Vladi na usvajanje.

Vlada je 22. jula usvojila zaključak kojim je obavezala ova četiri resora da urade predlog valorizacije u saradnji sa drugim organima, ali nije navedeno koji su to drugi državni organi.

”Vijesti” su od sva četiri resora tražile odgovore na pitanja kada će predlog valorizacije biti završen i dostavljan Vladi na razmatranje, kao i na kojim osnovama se bazira valorizacija zemljišta i da li je i za koliko planirana obnova proizvodnje.

Ministarstva ekonomskog razvoja i finansija na pitanja nijesu odgovorili.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kazali da su tom pitanju pristupili u namjeri da se pronađe najbolje moguće i održivo rešenje.

”U tom smislu pristupili smo konsultacijama sa kolegama iz drugih resora. Konsultacije i usaglašavanja i dalje traju. Kada objedinjen predlog bude finaliziran, blagovremeno ćemo vas obavijestiti”, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz tog resora su rekli da Solana predstavlja značajan resurs za razvoj privrede, unapređenje ekonomije i zapošljavanje stanovništva.

”Pored ovih tema koje su od vitalnog značaja za razvoj ekonomije moramo voditi računa i o zaštiti životne sredine. Da nađemo optimalno rješenje koje će pozitivno uticati na ekonomiju, a da se ne naruši biodiverzitet”, istaki su iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i uređenja prostora tvrde da je taj resor, kada je pitanju valorizacija zemljišta ulcinjske Solane, prvenstveno odgovoran za vršenje nadzora, izvještavanja prema Vladi i Evropskoj komisiji i za obezbjeđivanje sprovođenja svih aktivnosti adekvatnog upravljanja tim prostorom, kao zaštićenog prirodnog dobra.

”Shodno tome, odgovornost ministarstva je da obazbijedi sve preduslove da se tokom buduće valorizacije ovog prostora, kao zaštićenog prirodnog dobra, poštuju kriterijumi i principi zaštite, a sve u cilju očuvanja, unapređenja i održivog korišćenja prirodnih resursa parka prirode “Ulcinjska Solana”, saopštili su iz ministarstva ekologije.

Javno preduzeće za nacionalne parkove, produžilo je ugovor o zakupu imovine reduzeća Solana “Bajo Sekulić” u stečaju najmanje do 1. februara 2022. godine, čime se, kako ističu u Ministarstvu ekologije, obezbijedilo dalje funkcionisanje pumpi i upravljanje vodama solane, kao i zaštitarske službe koja će vršiti posao nadzora na zaštićenom području.

”Očekujemo da nam Opština Ulcinj dostavi predloge dinamike daljih koraka u osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje parkom prirode “Ulcinjska solana”, u skladu sa obavezom koja proističe iz odluke o proglašenju, koju je Skupština opštine Ulcinj donijela u junu 2019. godine”, naglasili su iz Ministarstva ekologije.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je na sjednici 21. jula ove godine, jednoglasno utvrdio da se nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, zbog nespornog državnog vlasništva nad zemljištem najstarijeg ulcinjskog preduzeća.

Solana je od 2011. godine čekala mišljenje Savjeta za privatizaciju o tome da li je plaćena tržišna nadoknada u postupku privatizacije.

Većinski vlasnici Solane najavili su tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima zbog te odluke Savjeta, dok manjinski akcionari očekuju da na ime odštete od države naplate više od 200 miliona eura.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, je u aprilu izvršnoj vlasti pokazao veliku zainteresovanost svoje zemlje za rješavanje problema Solane. Veber je poručio da je rješavanje imovinsko-pravnog statusa preduzeća od krucijalnog značaja za veliku finansijsku podršku koju Njemačka želi da uloži u pokretanje proizvodnje i unapređenje ekološkog rizorta.

Bonus video: