Orlandiću otkaz u aprilu, pa još jedan u oktobru

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore bivšem izvršnom direktoru Danilu Orlandiću dva puta otkazao ugovor o radu i tvrdi da se rješenja od 8. aprila i 21. oktobra 2021. godine “ne odnose na istu pravnu stvar”

23620 pregleda 15 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši izvršni direktor državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore (ACG) Danilo Orlandić dobio je 21. oktobra otkaz ugovora o radu sa mjesta izvršnog direktora, rješenjem koje je potpisao predsjednik Odbora direktora Nebojša Đoković.

To ne bi bilo ništa čudno da Orlandić nije 8. aprila odlukom tog Odbora direktora razriješen sa iste pozicije, a njome mu je istovremeno konstatovan i prestanak ugovora o radu u toj firmi. Istog dana 8. aprila Odbora direktora na toj sjednici za v.d. izvršnu direktorku preduzeća imenovali Anu Lončarević Badnjar. Ona nekoliko dana kasnije podnosi ostavku, pa Odbor za novog v.d. direktora postavio člana tog tijela Ognjena Jovovića. Početkom maja Odbor je raspisao međunarodni konkurs za izbor novog izvršnog direktora i na tu poziciju početkom jula dolazi Goran Jandreoski.

Međutim, ako se uzme u obzir rješenje o otkazu koje je 21. oktobra dostavljeno Orlandiću proizilazi da je on čitavo ovo vrijeme zapravo i dalje bio izvršni direktor ACG.

”Zaposlenom Danilu Orlandiću, raspoređenom na radnom mjestu izvršni direktor otkazuje se ugovor o radu zaključen na neodređeno vrijeme, br.01-3720, od 31. 8. 2017. godine. Ugovor se otkazuje 21. 10. 2021. Rješenje je konačno”, piše u rješenju u koje “Vijesti” imaju uvid.

Pored Đokovića i Jovovića koji u Odboru direktora predstavljaju DF, u tom tijelu koje je Vlada imenovala na predlog ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića u martu ove godine su i Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobadžić (URA). Niko od njih, u dosadašnjim karijerama nije imao dodirne tačke sa vazdušnim saobraćajem i komercijalnom avijacijom, a povukli su posljednjih mjeseci više poteza od kojih su neke žestoko kritikovali poznavaoci prilika u vazduhoplovstvu i iskusni rukovodoci aerodromskih strunih službi.

Potez za ponovnim davanjem već jednom datog otkaza Orlandiću možda je i najveći od svih dosadašnjih gafova aktuelnog Odbor direktora, jer stavlja znak pitanja pravnu validnost u međuvremenu povučenih poteza - imenovanje dva v.d. direktora (Lončarević Badnjar i Jovovića) i izbora Jandreoskog.

Smjena i otkaz

U Odboru direktora za “Vijesti” kažu da se njihova rješenja od 8. aprila i 21. oktobra 2021. godine “ne odnose se na istu pravnu stvar.”

Oni su objasnili da je nekadašnji odbor direktora kojim je rukovodio Božidar Vuksanović (DPS) 31. avgusta 2017. sklopio sa Orlandićem ugovor o radu na neodređeno, te da su oni smijenili Orlandića u skladu sa internim i zakonskim propisima, 8. aprila 2021. godine.

”Smjena i otkaz nijesu isto, pa je Odbor direktora zbog organizacije rada Orlandića u skladu sa članom 47 i 48 Zakona o radu nastojao da rasporedi na drugo radno mjesto. Orlandić, međutim, nije uredno primio ponudu za zaključenje Aneksa ugovora o radu, niti je dolazio na posao iako je u skladu sa rješenjem o odmoru od 13. aprila bio dužan da se 23. maja vrati na posao. Kada su se stekli zakonski uslovi i nakon što je upozoren o postojanju razloga za otkaz i proteka zakonskog roka za izjašnjenje na upozorenje donijeto je rješenje o otkazu”, objašnjeno je “Vijestima” iz menadžmenta ACG.

U Odluci od 8. aprila u koju “Vijesti” imale uvid piše da se Orlandić razrješava dužnosti izvršnog direktora, a u stavu dva da “imenovanom prestaje radni odnos saglasno zakonu o radu, kolektivnom ugovoru i ugovoru o radu”. Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja, što znači da je Orlandić otkaz sa mjesta izvršnog direktora dobio već 8. aprila, iako ga je Đoković kasnije, svojim rješenjem od 21. oktobra, ponovno otpustio saistog tog radnog mjesta.

Na pitanje kakav je legalitet donesenih odluka o postavljanjima Lončarević Badnjar, Jovovića i Jandreoskog iz Odbora su poručili da su “sve procedure sprovedene nakon razrješenja Orlandića sa pozicije izvršnog direktora 8. aprila, pošto je to mjesto ostalo upražnjeno, a koje se tiču raspisivanja međunarodnog konkursa i izbora izvršnog direktora, usklađene su sa svim internim i zakonskim procedurama”.

Jandreoski
Jandreoskifoto: Boris Pejović

Iz Odbora nijesu precizirali da li su možda, u međuvremenu, stavljali van pravne snage odluku o otkazu Orlandiću od 8. aprila. Njemu je početkom juna odbor direktora uplatio 4.039 hiljada eura što je iznos Orlandićeve dvije mjesečne zarade koje je primao kao direktor ove države fime. Nije jasno po kojem je osnovu novac bio isplaćen kada mu je 8. aprila konstatovan prestao radni odnos, a Orlandić od tada nije ni dolazio na posao u ACG. On je početkom juna uplaćeni novac odmah vratio firmi i najavio da će tužiti ACG zbog nezakonite smjene i otkaza iz aprila.

Na pitanje da će ACG, s obzirom na najnoviju odluku o otkazu Orlandiću od 21. oktobra morati da mu isplati sedam zarada koje bi on primio od aprila do kraja oktrobra iz Odbora direktora su poručili da je njihov “stav da se mjesečna zarada može isplaćivati samo onom zaposlenom koji je i ostvario, što Orlandić nije uradio, jer nije dolazio na posao, niti je opravdao odsustvo.

”Konačni sud o tome da li mu pripadaju prava po tom osnovu, eventualno će dati sud.”, zaključili su iz Odbora direktora.

Ispitaće ulaganje u Terminal 2 tivatskog aerodroma

Iz Odbora direktora ACG su kazali da neće sjedjeti skrštenih ruku “ni povodom činjenice da je tokom godine kada je avionski saobraćaj bio obustavljen, u preduzeću zaposleno skoro 60 novih ljudi po ugovoru na neodređeno”.

” Da rade - šta? Pomenućemo i trošak od 40 miliona eura ni na šta, bez centa ulaganja sem u “fantastično” promašeni Terminal 2 Aerodroma Tivat. Ovo je samo vrh “ledenog brijega” s čijim se posljedicama suočavamo i koje ćemo, shodno svojim profesionalnim i građanskim dužnostima, istjerati do kraja”, poručili su iz Odbora direktora.

Oni su se “Vijestima” zahvalili “na pitanjima koja intrigiraju javnost” i izrazili nadu da će “istraživački napor biti biti usmjeren na osvjetljavanje poslovanja ACG u periodu od 2017. do 2021. godine i svih poslovnih aranžmana prethodnog menadžmenta”.

Orlandić: Odbor direktora zloupotrijebio službeni položaj

Orlandić je za “Vijesti” kazao da to što je odbor direktora uradio sa njegovim radnim statusom “zloupotreba službenog položaja i nanošenje velike štete bez presedana”.

”Kad su me kako kažu smijenili i otkaz mi dali 8. aprila narednog dana je trebalo da napišu i uruče mi rješenje o otkazu, ali bih u tom slučaju imao pravo da naplatim otpremninu koja je predviđena ugovorom o radu za slučaj prijevremene smjene. Oni to nisu uradili, iako su mogli da mi ne isplate tu otpremnunu, već da samo daju otkaz, a da za otpremninu onda idemo na sud. Ovako, zloupotrebom službenog položaja, otkaz mi ponovno daju 21. oktobra i time proglašavaju nezakonitim sve odluke o imenovanju v.d. ili izvršnog direktora ACG u punom kapacitetu koje su u međuvremenu donosili”, objasnio je Orlandić.

Prema njegovim riječima pravni laici znaju da jedna firma ne može istovremeno imati dva izvršna direktora, te da je on kao što se iz najnovijeg otkaza vidi, to u Aerodromima bio do 21. oktobra, iako mu je ugovor o radu istekao u septem

Bonus video: