Port of Adria: Ne lažiramo fiansijske izvještaje, zlonamjerni i netačni navodi o šikaniranju radnika

Port of Adria poštuje crnogorsku regulativu i međunarodne standarde poslovanja i izvještavanja. Teško da bi GPH uspješno investirala u 14 luka u osam različitih zemalja i nalazila se na listingu Londonske berze da se bavi “lažiranjem finansijskih izvještaja”,
1 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.11.2017. 12:31h

Kompanija Port of Adria AD, u većinskom vlasništvu Global Ports Holdinga (GPH), ne bavi se "lažiranjem finansijskih izvještaja", saopšteno je danas iz te kompanije.

Oni su reagovali na saopštenje poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović koja je 2. novembra kazala da "Vlada i DPS ponovo spremaju tajni plan privatizacije Luke Bar".

"Naprotiv, Port of Adria poštuje crnogorsku regulativu i međunarodne standarde poslovanja i izvještavanja. Teško da bi GPH uspješno investirala u 14 luka u osam različitih zemalja i nalazila se na listingu Londonske berze da se bavi “lažiranjem finansijskih izvještaja”, niti bi jedan od akcionara GPH bila i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. Zlonamjerni su i netačni navodi o "šikaniranju radnika". GPH je realizovao jedan od najboljih socijalnih programa u Crnoj Gori. Iznos prosječno isplaćene otpremnine iznosi 24.000 eura neto. Svakako da “šikaniranje radnika” nije redovna isplata zarada sa pratećim porezima i doprinosima, poštovanje međunarodnih standarda zaštite na radu, adekvatna HTZ oprema, dva besplatna obroka tokom dana zaposlenima u operativi kojih je oko 250, trinaesta plata za uspješno poslovanje grupacije, stipendiranje djece zaposlenih, itd. Nasuprot, ovakve izjave predstavljaju šikaniranje investitora", kazali su iz Port of Adrie.

Dodali su da od 2014. godine kontinuirano bilježe pozitivan i rastući operativni rezultat.

"Pretovar kontejnera uvećan je za 46% u odnosu na period prije privatizacije. Ukupno pretovareni tereti veći su za 17%, a prihodi za 20%. Prosječna zarada u kompaniji veća je od nacionalnog prosjeka za gotovo 20%. Unaprijeđeni su poslovni procesi i dovedeni do nivoa međunarodnih standarda. Sve obaveze, uključujući i zarade zaposlenih, izmiruju se na vrijeme. GPH ispunjava sve preuzete ugovorne obaveze. Godišnje izvještaje o tome sačinjava nezavisna međunarodna revizorska institucija i dostavlja ih Vladi Crne Gore. Više puta smo obavijestili javnost o razlozima koji su doveli do odlaganja ispunjena posljednje obaveze iz privatizacionog ugovora: rekonstrukcije obalnog zida. Građevinska dozvola dobijena je tek početkom ove godine. Odmah smo započeli tendersku proceduru odabira izvođača radova. U toku je analiza dostavljenih ponuda. Zaključenje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem i početak radova očekujemo do kraja ovog mjeseca", rekli su iz kompanije.

Poručili su i da je GPH do sada za kupovinu akcija Port of Adria, socijalni program i realizovane investcije izdvojio skoro 30 miliona eura.

"Realizovanjem planiranih investicija i puštanjem u rad novog kontejnerskog krana, produktivnost kompanije je utrostručena i dovedena do nivoa konkurentnih luka u regionu. Kompanija sada najviše napora ulaže da bude dnevno prisutna na tržištu jer klijentima može ponuditi kvalitetnu uslugu po prihvatljivoj cijeni. Rezultati ovih napora već su vidljivi, a tek će biti u narednom periodu. Kao i uvijek do sada, pozivamo sve zainteresovane da nas posjete i u direktnoj komunikaciji dobiju željene informacije i pojašnjenja. Svako drugačije ponašanje je zlonamjerno, ima za cilj dezinformisanje crnogorske javnosti i nanosi štetu investitoru", zaključuje se u saopštenju kompanije Port of Adrija.

Bonus video: