Jandreoski: Vrijedno radimo kako bismo omogućili i noćne letove na Aerodrom Tivat

"Ovo je značajan jubilej za, teritorijalno možda malu Crnu Goru, ali koju baš ovaj aerodrom, na svjetskoj mapi, s nekim izuzecima, čini velikanom", rekao je Jandreoski

6292 pregleda 10 komentar(a)
Jandreoski, Foto: Aerodromi Crne Gore
Jandreoski, Foto: Aerodromi Crne Gore

Preduzeće Aerodromi Crne Gore prigodnom svečanošću na Aerodromu Tivat koja je bila zatvorena za javnost, proslavilo je kako su objasnili, pola vijeka od osnivanja te vazdušne luke.

Na zahtjev nekadašnjeg Jugoslovenskog aerotransporta (JAT), 10. novembra 1971. godine, Aerodrom Tivat je dobio odobrenje za upotrebu klase "A".

Aerodromi Crne Gore zato danas obilježavaju pola vijeka od osnivanja – saopštili su iz PR službe ACG.

Aerodrom Tivat inače, izgrađen je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a za redovan komercijalni putnički saobraćaj otvoren je 1. maja 1957. godine, što znači da od osnivanja te vazdušne luke u smislu njenih komercijalnih operacija, nije prošlo 50 godina kako tvrde iz ACG, već 65 godina.

Aerodrom Tivat u aktuelnom obliku sa novom asfaltom pistom i novim terminalnom, svečano je za saobraćaj otvoren 25. septembra 1971. prvim letom JAT-ovog aviona na liniji Beograd-Tivat, što znači da ni u ovom slučaju, menadžment ACG nije "pogodio" pravi datum, kada je odlučio da 10. novembra obilježi "pola vijeka Aerodroma Tivat".

Aerodrom Tivat
foto: Aerodromi Crne Gore

Kako stoji u saopštenju koje su iz PR službe ACG proslijedili medijima, izvršni direktor te kompanije Goran Jandreoski je na svečanosti u Tivtu kazao da "kad bi bio čovjek, ovaj aerodrom bi imao štošta da nam ispriča i imali bismo dosta od nje ili njega da naučimo".

"Ovo je značajan jubilej za, teritorijalno možda malu Crnu Goru, ali koju baš ovaj aerodrom, na svjetskoj mapi, s nekim izuzecima, čini velikanom", naglasio je Jandreoski.

Aerodrom Tivat je, kako je dodao, od izuzetnog značaja za razvoj čitavog ovog regiona, "tačnije, istorijat Aerodroma, njegov razvoj i razvoj crnogorskog primorja, turizma i privrede neraskidivo su vezani".

"Upravo je ovo mjesto turistima iz čitavog svijeta približilo sve crnogorske ljepote, a crnogorskim privrednicima, naročito sektoru turizma, omogućilo da zbog blizine Aerodroma budu konkurentni na svjetskom tržištu", rekao je Jandreoski.

On se, kako piše u saopštenju, uzdržao od izjašnjavanja o eventualnim koncesijama jer, kako je naglasio, država treba da procijeni u kom smjeru će se, u budućnosti, razvijati Aerodromi Crne Gore.

"Ipak želim da vas informišem da vrijedno radimo na završetku procedure započete mnogo ranije, a koja bi i na ovoj pisti, konačno, omogućila noćno slijetanje", napomenuo je izvršni direktor ACG.

On je izdvojio to što su ACG na projektu osposobljavanja Aerodroma Tivat za noćno i letjenje u uslovima smanjene vidljivosti, nastavili saradnju sa francuskom kompanijom Nav Blue, koja je u vlasništvu vaduhoplovnog konzorcijuma Airbus, a novina je da je novi partner u tom poslu SMATSA, operater za usluge navigacije za Crnu Goru i Srbiju.

"To je nužno, jer u vazduhoplovstvu, kada se neka procedura završi, neko treće tijelo mora da je verifikuje. Očekujemo da će, kada kompletiramo ove korake, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore priznati taj proces. Ipak, i kada se čitav taj krug završi, ne znači da je sve spremno za noćno slijetanje, jer aerodrom nije sertifikovan. Zbog toga će ovaj menadžment, kada se donese konačna odluka o tome u kom pravcu će se razvijati Aerodromi Crne Gore, dati sve od sebe da sertifikuje i aerodrom u Tivtu i aerodrom u Podgorici", kazao je Jandreoski.

Partner u tom poslu je i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, koje, kako je istakao direktor ACG, ima veoma važnu ulogu u usklađivanju tih i ostalih ključnih poslovnih procesa.

Jandreoski je zahvalio i članu Nadzornog odbora SMATSA Zoranu Radunoviću, koji je dao "izuzetan doprinos tokom razgovora sa kolegama iz Kontrole letenja Srbije i Crne Gore".

Goran Jandreoski
foto: Aerodromi Crne Gore

"Vjerujem da je pred nama fantastičan period, a, računajući na tim kojim sam okružen i koji daje sve od sebe, očekujem da ACG uskoro zablistaju u punom sjaju. Nadam se da ste i vi, prethodnih mjeseci, vidjeli da se stvari mijenjanju u očekivanom pravcu na bolje, a uvjeravam vas da je ovo samo početak i da ćemo skupa, na ovom istom mjestu, uskoro imati još razloga za slavlje", poručio je Jandreoski.

"Na kraju, na dan kada Aerodromi obilježavaju pola vijeka od osnivanja, slavimo i naše zaposlene koji su čitav radni vijek posvetili tome da uzdignu krila savremene Crne Gore. Uz zahvalnost na profesionalnom i ljudskom pregnuću Aerodromi Crne Gore našim penzionerima, nakon tridesetogodišnjih letova, želimo vam vedro nebo nad mirnim morem u daljem životnom putu", zaključio je izvršni direktor ACG.

Okupljenima se obratio i direktor tivatske vazdune luke Vladimir Praščević koji je istakao da se nadaju većem terminalnu i modernijoj osnovnoj infrastrukturi.

"Danas obilježavamo veliki jubilej, a to je 50 godina od otvaranja i dobijanja upotrebne dozvole rekonstruisanog i modernizovanog aerodroma Tivat. Prostor na kome se nalazi aerodrom je i poslije Drugog svjetskog rata korišten kao letjelište namjenjeno prvenstveno obuci civilnih i vojnih padobranaca, a od 1. maja 1957. godine otvoren je aerodrom sa manjim terminalom i kontrolnim tornjem, malom asfaltnom platformom i travnatom poletno sletnom stazom", podsjetio je Praščević svoj glavni menadžment na činjenicu da je istorija tivatskog aerodroma ipak mnogo duža i bogatija od one koju forsira vrh te kompanije.

Praščević je izrazio očekivanje da će "ovaj jubilej biti početak nove razvojne faze koja će značiti veći terminal i moderniju prateću infrastrukturu".

"Tako bismo na pravi način odgovorili zahtjevima tržišta i kao integralni dio turističke privrede pružili kompletniju ponudu", naveo je direktor Aerodroma Tivat.

Proslava je održana u Terminalu 2 Aerodroma Tivat, a za koji su članovi aktuelnog Odbora direktora ACG "Viestima" prije dva dana poručlili da je "fantastično promašen" objekat.

Terminal 2 je ulaganjem oko 3,5 miliona eura, prije tri godine napravilo bivše rukovodstvo ACG sa Danilom Orlandićem (SD) na čelu. Terminal 2 radio je u punoj mjeri samo jednu sezonu – 2019. godine, dok lani zbog slabog obima saobraćaja nije ni otvaran, a ovog ljeta, iako su gužve u starom Terminal 1 bile nesnosne, novi Terminal 2 takođe nije radio zbog nedostatka sertifikovanog kontradiverzionog osoblja.

Bonus video: