Vučinić sa radnicima KAP-a: Što hitnije donijeti izmjene Zakona o PIO

Vučinić je apelovao na kolege iz parlamentarne većine i izvršne vlasti da bezrezervno podrže predloženi zakon i aktivno učestvuju u rješavanju problema radnika KAP-a

4132 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koji je u skupštinskoj proceduri, potrebno je što hitnije usvojiti, zbog lošeg stanja u rudarsko-metalskom sektoru, ocijenjeno je na sastanku poslanika Radničke partije Maksima Vučinića i radnika Kombinata aluminijuma.

Vučinić je apelovao na kolege iz parlamentarne većine i izvršne vlasti da bezrezervno podrže predloženi zakon i aktivno učestvuju u rješavanju problema radnika KAP-a.

Vučinić se, kako je saopšteno iz Skupštine, sastao sa radnicima KAP-a povodom aktuelnih problema u toj fabrici koji su posljedica dugotrajnog stečajnog postupka i njegovog nenajavljenog okončanja.

Radnici su od stečajnog upravnika Veselina Perišića dobili tumačenje da se njihova priznata potraživanja na osnovu beneficiranog radnog staža od 1. januara 2006. godine do 8. jula 2013, koja ukupno za sve radnike iznose oko osam miliona eura, ne nalaze u prvom i drugom isplatnom redu, već u trećem

„U skladu sa Zakonom o stečaju, drugi isplatni red sadrži potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i bivših zaposlenih, koja nijesu svrstana u prvi isplatni red. Poslije uvođenja stečaja, radnici su nastavili da rade na istim radnim mjestima u istim uslovima u procesu proizvodnje, sa obećanjem stečajne uprave da će se staž osiguranja računati sa uvećanim trajanjem i da će stečajni postupak biti brz i efikasan“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici sindikalne organizacije KAP-a su podsjetili da su se povodom tog problema obraćali predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću, smatrajući da je stečajni upravnik prekršio Zakon o stečaju, ali da su ostali uskraćeni za odgovor.

„Takođe, naglasili su da uprava KAP-a ne želi da postupa po i dalje važećem Pravilniku o utvrđivanju radnih mjesta odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: