Pljevlja: Vještačkom kišom protiv zagađenja

Regulacija rada cjelokupnog sistema je putem vremenskog programatora koji daljinskom komandom daje signal za otvaranje elektro-ventila postavljenog na svakoj grani sektora i ujedno definiše parcijalno vrijeme orošavanja

4208 pregleda 2 komentar(a)
Čest prizor: Prašina sa Maljevca, Foto: Goran Malidžan
Čest prizor: Prašina sa Maljevca, Foto: Goran Malidžan

Elektroprivreda Crne Gore pustila je u rad sistem za orošavanje na deponiji pepela i šljake Maljevac u Pljevljima, čime se sprečava raznošenje prašine pod uticajem vjetra, što se dešavalo često u prethodnom periodu, posebno tokom ljetnjih mjeseci.

Odlagalište Maljevac, na koji se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja, nalazi se svega stotinak metara udaljeno od najbližih kuća, pa su imanja mještana, čije su nepokretnosti u međuvremenu eksproprisane, godinama zasipali oblaci prašine.

Zbog nepoštovanja obaveze održavanja deponije i takozvanog vodenog ogledala, Ekološka inspekcija više puta je podnosila prekšrajne prijave protiv prethodnih rukovodstava Termoelektrane Pljevlja.

Termoelektrana je prije nekoliko godina dobila integrisanu dozvolu i u obavezi je da spriječi zagađenje životne sredine, odnosno održava dovoljan površinski sloj vode ne deponiji i uradi faznu rekultivacija deponije Maljevac, u periodu 2018-2024.

Za eksproprijaciju nepokretnosti mještana sela Zbljevo, koja je neophodna zbog širenja deponije na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja, Elektroprivreda Crne Gore prethodnih godina izdvojila je preko 7,7 miliona eura.

Sistem za orošavanje vještačkom kišom je metoda koja omogućava dovođenje vode na tretiranu površinu simulirajući prirodnu kišu. Voda je u sistemu orošavanja pod pritiskom, te izlazeći kroz mlaznicu obara čestice prašine i prska okolno tlo.

Međusobna udaljenost raspršivača izabrana je na bazi prosječne brzine vjetra u tom području. Sistem za orošavanje rasprši što ravnomjerniju i potrebnu količinu vode.

Regulacija rada cjelokupnog sistema je putem vremenskog programatora koji daljinskom komandom daje signal za otvaranje elektro-ventila postavljenog na svakoj grani sektora i ujedno definiše parcijalno vrijeme orošavanja.

Programator se povezuje na mini metereološku stanicu koja je snabdjevena senzorima za vlagu, brzinu vjetra, temperaturu itd. i koja daje impuls programatoru za isključivanje sistema kod “iskakanja” parametara izvan predviđenih okvira.

Snabdijevanje vodom je iz prijemne komore taložnika na petoj stepenici, odakle se visokopritisnom centrifugalnom pumpom transportuje putem magistralnog cjevovoda do pojedinih sektora, odnosno metalnih rasprskivača. Snabdijevanje vodom prijemne komore potrebnim količinama vode, vrši se pumpama iz pumpne stanice drenažnih procjednih voda.

Kompletan cjevovodni sistem sastavljen je od HDPE cijevi različitih prečnika koji se polaže po terenu i adekvatnim fitinzima povezuje u jedinstvenu cjelinu. Metalni rasprskivači u cilju boljeg dometa izdignuti su na stativima na visini od 1,5 metra iznad površine terena i smješteni su na pomoćnim osloncima.

Bonus video: