Krivokapić: Auto-put Podgorica-Boljare biće završen najvjerovatnije do kraja 2027. godine

„To su Evropa sad, Crna Gora odmah, i Evropa ovdje. Već naredne sedmice ćemo vam prezentovati taj naš drugi projekat Crna Gora odmah, a za desetak dana i ovaj Evropa ovdje“, naveo je Krivokapić

9248 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Auto-put Podgorica-Boljare bi trebalo da bude završen, u dogovoru sa Srbijom, najvjerovatnije do decembra 2027. godine, najavio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da postoje dva značajna projekta koja će demonstrirati za nekoliko dana.

„Jedan je dogovoren u načelu i to je Jadransko-jonski autoput, koji je dogovoren sa američkom stranom, kao i završetak našeg auto-puta od Mateševa do Boljara. To će biti realizovano uz podršku evropske zajednice. Ako ta dva puta odradmo, Crna Gora ima izuzetnu komunikaciju koja obezbjeđuje povezivanje sa srednjom i sa zapadnom Evropom“, rekao je Krivokapić.

On je na konferenciji za novinare kazao da se danas, ako nemamo moderne saobraćajnice, nalazimo u podređenom položaju u odnosu na druge.

Krivokapić je poručio i da je neophodan intenzivan ekonomski razvoj Crne Gore, za koji je Vlada ponudila tri programa.

„To su Evropa sad, Crna Gora odmah, i Evropa ovdje. Već naredne sedmice ćemo vam prezentovati taj naš drugi projekat Crna Gora odmah, a za desetak dana i ovaj Evropa ovdje“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da su svi ti projekti i sve što što je rađeno u prethodnom peirodu više prepoznato od međunarodne zajednice nego od subjekata, posebno politčkih, na ovim prostorima.

„Oni su izvrtali svaki rezultat i iskazivali ga kako njima odgvovara“, smatra Krivokapić.

On je, komentarišući program Evropa sad, koji je nedavno predstavljen, kazao da on ima jasno definisane uslove.

„Vlada će napravitti svu infrastrukturu da sve poremaćaje koji bi se dešavali, a mi smo skloni tome, prjavimo anonimno i da djelujemo blagovremeno. Tu mislim na mnoge opstrukcije poslodavaca koji vam kaže 'Evo vam plata toliko i toliko ali mi vratite određeni iznos'. Nećemo dozvoliti da ovako dobri projekt propadnu zbog pojedinaca koj imaju prirodnu sklonost da ne poštuju pravila“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da će pravila biti važnija od svega i da će se svi morati jednako njih pridržavati.

„Selektivnost koja je do sada bila prsutna treba da je zaboravimo“, saopštio je Krivokapić.

On je ocijenio da impresivan rezultat predstavlja i ekonomski rast Crne Gore koji je nezabilježen za ovu godinu na prostorima Evrope.

„Prema procjenama Svjetske banke (SB) to je više od deset odsto, a prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) to je 12,3 odsto. Mi očekujemo da će to biti i više. To znači da ćemo ovaj dug svesti na onu željenu mjeru dobre reputacije, a to je da bude spod 80 odsto“, kazao je Krivokapić.

Time, kako je rekao, Crna Gora stiče sve preduslove da može da ostvari ono što će budžetom biti zagarantovano.

„I kao što smo rekli, nema novog zaduživanja u smislu novih para, ali ima ako vam se ukaže prlika da dobijete povoljniji kredit da ga zamijenite nekim koji je sada opterećenje“, zaključio je Krivokapić.

Bonus video: