Kapitalni budžet bez auto-puta veći 108 odsto

Izvjesno je da je kapitalni budžet za narednu godinu veći i sa uključenim nastavkom finansiranja prve dionice auto-puta, a precizne cifre biće sjutra ozvaničene

27156 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacrtom budžeta Crne Gore za narednu godinu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, predviđen je kapitalni budžet koji je 108 odsto veći u odnosu na ovogodšnji, izuzimajući predviđeno finansiranje završetka auto-puta, saznaje agencija Mina-busness u Vladi.

O Nacrtu budžeta u petak treba da se izjasne nadležne komisije i Vlada.

Izvjesno je da je kapitalni budžet za narednu godinu veći i sa uključenim nastavkom finansiranja prve dionice auto-puta, a precizne cifre biće sjutra ozvaničene.

Najveća ulaganja planirana su na sjeveru države.

Prema nezvaničnim saznanjima, kapitalni budžet sadrži i 117 novih projekata čija je ukupna vrijednost oko 549 miliona eura.

Takođe, kapitalnim budžetom je predviđeno finansiranje i svih započetih projekata, kao i završetak radova na auto-putu.

Predviđena je izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravstva, finansiranje prve dionice auto-puta, rekonstrukcija regionalnih i magistralnih puteva, izgradnja lokalne infrastrukture, unapređenje turističke ponude.

Radnom verzijom budžeta predviđeno je da kapitalni budžet za narednu godinu bude veći 150 odsto u odnosu na prošlu godinu, bez uključenog iznosa za auto-put, i 78 odsto u odnosu na 2019.

Kroz Nacrt budžeta Crne Gore za narednu godinu, koji je najavljen reformskim, razvojnim i pravdenim, implementiran je program reformi Evropa sad.

Taj program, između ostalog, donosi povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura, prosječnu neto platu od 700 eura, ukidanje doprinosa za zdravstvo i pravdenije oporezivanje.

Za privredu se smanjuje opterećenje na rad, zbog čega plate u državnom i privatnom sektoru treba da rastu prosječno preko 17 odsto.

Bonus video: